Forum Telenowele Strona Główna Telenowele
Forum Telenowel
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Gregory Peck
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Telenowele Strona Główna -> Aktorzy i aktorki zagraniczni
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Angelica
Moderator
Moderator


Dołączył: 25 Gru 2006
Posty: 153204
Przeczytał: 622 tematy

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Baker Street
Płeć: Kobieta

PostWysłany: 21:21:01 26-09-12    Temat postu: Gregory Peck



prawdziwe nazwisko: Eldred Gregory Peck
data urodzenia 1916-04-05
data śmierci 2003-06-12
miejsce urodzenia: La Jolla, Kalifornia, USA
stan cywilny: dwukrotnie żonaty 1. Greta Kukkonen (05.10.1942 - 30.12.1955, rozwód), 3 synów: Jonathan (ur. 1944), Stephen (ur. 1945), Carey (ur. 1949); 2. Veronique Passani (od 31.12.1955 do jego śmierci), 2 dzieci: Tony i Cecilia


[link widoczny dla zalogowanych]
Powrót do góry
Zobacz profil autora
bunia312
Mistrz
Mistrz


Dołączył: 03 Kwi 2012
Posty: 13636
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Zduńska Wola
Płeć: Kobieta

PostWysłany: 22:16:18 26-09-12    Temat postu:

Dziwię się, że tak świetny aktor jeszcze nie ma swojego tematu. Więc kilka słów o nim.

Na ekranie debiutował w 1944 ("Dni chwały"), robiąc błyskawiczną karierę i stając się jednym z wiodących aktorów. W 1944 za rolę w filmie "Klucze królestwa" otrzymał nominację do Oscara. Występował przeważnie w rolach pozytywnych bohaterów, odznaczających się przywiązaniem do wartości moralnych, wytrwałością i inteligencją, np. w filmach: "Dżentelmeńska umowa" E. Kazana (1947), "Rzymskie wakacje" W. Wylera (1953), "Zabić drozda" R. Mulligana (1963) czy "Przylądek strachu" J. Lee Thompsona (1963).

W 1967 współzałożyciel Amerykańskiego Instytutu Filmowego. Odznaczony licznymi nagrodami, w tym Złotym Niedźwiedziem na MFF w Berlinie w 1993 za całokształt twórczości. Napisał książkę An Actor's Life (1978).

Zagrał rolę Sama Bowdena w pierwszej wersji Przylądka strachu (1962). W 1991 roku ponownie wystąpił w Przylądku..., grając już jednak prawnika Cady'ego.

W 2003 roku znalazł się razem z Audrey Hepburn na 3. miejscu w rankingu zorganizowanym przez stację telewizyjną E! Entertainment na najgorętsze hollywoodzkie pary ekranowe za film Rzymskie wakacje.

American Film Institute uznał Atticusa Fincha, jego postać z filmu Zabić drozda (1962), za największego bohatera w historii kina. Wyprzedził on między innymi Indianę Jonesa oraz Jamesa Bonda.

Przyjął rolę w filmie Omen mimo wyjątkowo małej gaży (250 000 dolarów), gdyż zagwarantowano mu 10% od dochodu. Kiedy film trafił do kin, zarobił 60 milionów dolarów w samych Stanach Zjednoczonych. Wtedy też okazało się, że to najlepiej płatna rola Pecka.

Zmarł 12 czerwca 2003 roku, w Los Angeles w wieku 87 lat. Do końca czuwała przy nim jego żona, z którą spędził 48 lat. Został pochowany w mauzoleum znajdującym się w katedrze w Los Angeles.


Ostatnio zmieniony przez bunia312 dnia 22:16:50 26-09-12, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
słoneczko
Arcymistrz
Arcymistrz


Dołączył: 18 Cze 2007
Posty: 31312
Przeczytał: 160 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: 1:47:22 27-09-12    Temat postu:

Świetny aktor, wspaniałe role. Stworzył świetny duet z Audrey Hepburn w "Rzymskich wakacjach".
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Angelica
Moderator
Moderator


Dołączył: 25 Gru 2006
Posty: 153204
Przeczytał: 622 tematy

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Baker Street
Płeć: Kobieta

PostWysłany: 12:48:36 27-09-12    Temat postu:

miał w sobie niezwykły urok, ten uśmiech czarujący

w Rzymskich wakacjach genialny,
widziałam z nim jeszcze Omen i Przylądek strachu 1991
Powrót do góry
Zobacz profil autora
bunia312
Mistrz
Mistrz


Dołączył: 03 Kwi 2012
Posty: 13636
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Zduńska Wola
Płeć: Kobieta

PostWysłany: 13:29:56 27-09-12    Temat postu:

Omen to genialny film podobnie jak rola Gregory'ego. W przylądku strachu z 1963 go nie oglądałam. Może obejrzę a będę miała porównanie między nim a Nickiem Nolte.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Angelica
Moderator
Moderator


Dołączył: 25 Gru 2006
Posty: 153204
Przeczytał: 622 tematy

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Baker Street
Płeć: Kobieta

PostWysłany: 15:00:15 27-09-12    Temat postu:

Przylądek strachu widziałam tylko remake

kiedyś obejrzę oryginał
Powrót do góry
Zobacz profil autora
bunia312
Mistrz
Mistrz


Dołączył: 03 Kwi 2012
Posty: 13636
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Zduńska Wola
Płeć: Kobieta

PostWysłany: 20:16:44 27-09-12    Temat postu:

Filmografia:

1944 - Klucze królestwa - Ojciec Francis Chisholm
1944 - Dni chwały - Vladimir
1945 - Dolina decyzji - Paul Scott
1945 - Urzeczona - John Ballantine
1946 - Roczniak - Penny Baxter
1946 - Pojedynek w słońcu - Lewton "Lewt" McCanles
1947 - The Macomber Affair - Robert Wilson
1947 - Akt oskarżenia - Anthony Keane
1947 - Dżentelmeńska umowa - Philip Schuyler Green
1948 - Droga do Yellow Sky - James "Stretch" Dawson
1949 - Z jasnego nieba - Gen. Bryg. Frank Savage
1949 - Wielki grzesznik - Fedja
1950 - Jim Ringo - Jimmy Ringo
1951 - Kapitan Hornblower - Kapitan Horatio Hornblower
1951 - Only the Valiant - Kpt. Richard Lance
1951 - David i Betszeba - Król David
1952 - Śniegi Kilimandżaro - Harry Street
1952 - The World in His Arms - Jonathan Clark
1953 - Milioner bez grosza - Henry Adams
1953 - Rzymskie wakacje - Joe Bradley
1954 - Purpurowa ziemia - Bill Forrester
1954 - Ciemne sprawki - Pułkownik Steve Van Dyke
1956 - Człowiek w szarym garniturze - Tom Rath
1956 - Moby Dick - Ahab
1957 - Żona modna - Mike Hagen
1958 - Bravados - Jim Douglas
1958 - Biały kanion - James McKay
1959 - Wzgórze Pork Chop - Por. Joe Clemons
1959 - Ukochany niewierny - F. Scott Fitzgerald
1959 - Ostatni brzeg - Komandor Dwight Lionel Towers
1961 - Działa Navarony - Mallory
1962 - Jak zdobyto Dziki Zachód - Clive Van Valen
1962 - Przylądek Strachu - Sam Bowden
1962 - Zabić drozda - Atticus Finch
1963 - Kapitan Newman - Kapitan Josiah Newman
1964 - A oto koń siny - Manuel Artiguez
1965 - Miraż - David Stillwell
1966 - Arabeska - David Pollock
1968 - Był tu Salvaje - Sam Varner
1969 - Uwięzieni w kosmosie - Charles Keith
1969 - Najniebezpieczniejszy człowiek świata - John Hathaway
1969 - Złoto MacKenny - MacKenna
1970 - Na krawędzi - Henry Trawers
1971 - Odstrzał - Clay Lomax
1973 - Billy Dwa Kapelusze - Deans
1976 - Omen - Robert Thorn
1977 - Generał MacArthur - Gen. Douglas MacArthur
1978 - Chłopcy z Brazylii - Doktor Josef Mengele
1980 - Wilki morskie - Płk Lewis Pugh
1983 - Purpura i czerń - Hugh O'Flaherty
1987 - Grace i Chuck - prezydent
1989 - Films of Charles and Ray Eames Volume 1 - on sam/narrator
1989 - Films of Charles and Ray Eames Volume 2 - on sam/ narrator
1989 - Stary Gringo - Ambrose Bierce
1991 - Cudze pieniądze - Andrew Jorgenson
1991 - Przylądek strachu - Lee Heller
1993 - Portret - Gardner Church
1998 - Films of Charles and Ray Eames Volume 5 - on sam/narrator
2002 - From Russia to Hollywood: The 100-Year Odyssey of Chekhov and Shdanoff - on sam/narrator (głos)


Ostatnio zmieniony przez bunia312 dnia 20:36:29 27-09-12, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Angelica
Moderator
Moderator


Dołączył: 25 Gru 2006
Posty: 153204
Przeczytał: 622 tematy

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Baker Street
Płeć: Kobieta

PostWysłany: 22:23:10 13-11-12    Temat postu:

ostatnio widziałam go w filmie Biały kanion
był genialny





Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia**
Arcymistrz
Arcymistrz


Dołączył: 21 Mar 2009
Posty: 70786
Przeczytał: 456 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: 9:45:27 14-11-12    Temat postu:

Świetny aktor

Powrót do góry
Zobacz profil autora
Angelica
Moderator
Moderator


Dołączył: 25 Gru 2006
Posty: 153204
Przeczytał: 622 tematy

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Baker Street
Płeć: Kobieta

PostWysłany: 22:29:31 02-12-12    Temat postu:







Powrót do góry
Zobacz profil autora
Angelica
Moderator
Moderator


Dołączył: 25 Gru 2006
Posty: 153204
Przeczytał: 622 tematy

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Baker Street
Płeć: Kobieta

PostWysłany: 15:13:13 16-01-13    Temat postu:






Powrót do góry
Zobacz profil autora
bunia312
Mistrz
Mistrz


Dołączył: 03 Kwi 2012
Posty: 13636
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Zduńska Wola
Płeć: Kobieta

PostWysłany: 23:15:39 16-01-13    Temat postu:

Uwielbiam go w Rzymskich wakacjach a te animki tylko przypominają mi jaki to był świetny film.

Ostatnio zmieniony przez bunia312 dnia 23:25:21 17-01-13, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Angelica
Moderator
Moderator


Dołączył: 25 Gru 2006
Posty: 153204
Przeczytał: 622 tematy

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Baker Street
Płeć: Kobieta

PostWysłany: 23:17:43 16-01-13    Temat postu:

cudowny był, przystojny, czarujący, ta klasa,
do tego genialny aktor
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia**
Arcymistrz
Arcymistrz


Dołączył: 21 Mar 2009
Posty: 70786
Przeczytał: 456 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: 23:45:55 16-01-13    Temat postu:

Angelica napisał:
cudowny był, przystojny, czarujący, ta klasa,
do tego genialny aktor


zgadzam się z Tobą
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Angelica
Moderator
Moderator


Dołączył: 25 Gru 2006
Posty: 153204
Przeczytał: 622 tematy

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Baker Street
Płeć: Kobieta

PostWysłany: 15:59:57 09-03-13    Temat postu:



Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Telenowele Strona Główna -> Aktorzy i aktorki zagraniczni Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
Strona 1 z 4

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin