Forum Telenowele Strona Główna Telenowele
Forum Telenowel
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Lombard

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Telenowele Strona Główna -> Muzyka
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
słoneczko
Arcymistrz
Arcymistrz


Dołączył: 18 Cze 2007
Posty: 31675
Przeczytał: 137 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: 3:04:55 18-02-09    Temat postu: Lombard

Lombard – polski zespół pop-rockowy, który zyskał dużą popularność w latach 80. i na początku lat 90. XX wieku.

Zespół powstał w 1981 roku. 18 maja miała miejsce pierwsza próba zespołu w sali Estrady Poznańskiej. Data ta uważana jest za dzień powstania Lombardu. W 1982 grupę opuściła jedna z dwóch wokalistek Wanda Kwietniewska, aby po roku założyć własną grupę Banda i Wanda. W 1983 na Krajowym Festiwalu Piosenki Polskiej w Opolu zespół zdobył Nagrodę Publiczności i II nagrodę w konkursie Jury za utwór "Szklana pogoda" (I nagrody wtedy nie przyznano). W 1999 definitywnie odchodzi Małgorzata Ostrowska, aby rozpocząć karierę solową, a na jej miejsce przychodzi Marta Cugier.

W 2005 roku zespół wspierał kampanię wyborczą Prawa i Sprawiedliwości uczestnicząc w cyklu koncertów Wiosna Polaków[1].

Muzycy
Obecny skład zespołu
Grzegorz Stróżniak – śpiew, instrumenty klawiszowe (1981-1988, 1994 – nadal)
Marta Cugier – śpiew (1999 – nadal)
Daniel Patalas – gitara (2007 – nadal)
Michał Kwapisz – gitara basowa (2006 – nadal)
Mirosław Kamiński – perkusja (2006 – nadal)

Byli członkowie zespołu
Wojciech Anioła – perkusja (1986-1988)
Henryk Baran – gitara basowa, kompozytor (1986-1991, 1994-2003)
Michał Burzymowski – gitara basowa (2003-2004)
Piotr Chyliński – perkusja (1982)
Zbigniew Foryś – gitara basowa, instrumenty klawiszowe, kompozytor (1982-1985)
Damian Jaroszyk – gitara (1990-1991, 1994-1997)
Robert Kalicki – instrumenty klawiszowe, kompozytor (1988-1991, 1994-1997)
Włodzimierz Kempf – perkusja (1984-1985)
Paweł Klimczak – gitara (2000-2006)
Sławomir Kosiński – gitara (2003-2004)
Jacek Królik – gitara (1994-1997)
Krzysztof Kuźniak – perkusja (1981)
Wanda Kwietniewska – śpiew (1981-1982)
Wacław Laskowski – perkusja (1982)
Bartosz Latus – gitara (1997-1999)
Artur Malik – perkusja (1988-1991, 1994-2003)
Małgorzata Ostrowska – śpiew (1981-1991, 1997-1999)
Przemysław Pahl – perkusja (1982-1984, 1985)
Maurycy Przybyłowicz – gitara basowa (1981-1982)
Jeremi Sajkowski – gitara, kompozytor (1981)
Krzysztof Szmigiero – gitara (1981)
Maciej Szymański – instrumenty klawiszowe (1981)
Paweł Świca – perkusja (2003-2006)
Grzegorz Warchoł – gitara basowa (2005-2006)
Piotr Zander – gitara, kompozytor (1981-1991, 1997-2003)

Dyskografia
albumy
1983 – Śmierć dyskotece! - Polskie Nagrania Muza (złota płyta[7])
1983 – Live - Savitor
1984 – Wolne od cła - Klub Płytowy Razem
1984 – Szara maść - Savitor
1985 – Hope and Penicillin - Savitor
1985 – Anatomia - Savitor
1986 – Wings of a Dove - Kix 4U Records
1987 – Live Hits 87 - Polton
1987 – Kreacje - Pronit
1989 – Koncert - Wifon
1990 – Welcome Home - ZPR Records
1991 – Rocking the East - Polton
1991 – '81-'91 Największe przeboje - Intersonus (składanka przebojów w nowych wersjach)
1994 – Największe przeboje 1981-1987 (1) - Rock Long Luck (album kompilacyjny)
1994 – Największe przeboje 1981-1987 (2) - Rock Long Luck (album kompilacyjny)
1994 – Ballady - Ania Box Music (album kompilacyjny)
1994 – Afryka - Koch International
1996 – Gold - Koch International (album kompilacyjny)
1998 – Gold - Koch International (album kompilacyjny)
2000 – Deja'Vu - Pomaton EMI
2002 – 20 lat - koncert przeżyj to sam - Koch International
2004 – The Best - Przeżyj to sam - MTJ (reedycja albumu '81-'91 Największe przeboje)
2007 – Lombard - przebojowa kolekcja DZIENNIKA - TMM Polska / Planeta Marketing (album kompilacyjny)
2008 – W hołdzie Solidarności - Drogi do wolności - Show Time Music Production (album DVD)

single
1983 – "Adriatyk, ocean gorący" / "Dwa słowa, dwa światy" - Tonpress (złota płyta[8])
1983 – "Szklana pogoda" / "Kto mi zapłaci za łzy" - Polskie Nagrania Muza
1985 – "Muore Il Sole" ("Szklana pogoda" w wersji włoskojęzycznej) / "Devi Lottar" ("Przeżyj to sam" w wersji włoskojęzycznej) - Tonpress
1985 – "Anatomia – Ja płynę, płynę" / "Anatomia (instr.)" - Tonpress
1987 – "Ocalić serca" / "Tylko mi nie mów o miłości" - Tonpress
1995 – "Dziesięć i pół" - Koch International (promocyjny)
2000 – "Deja'Vu – to już było" - Pomaton EMI (promocyjny)
2001 – "Patrz! Patrz!" - Pomaton EMI (promocyjny)
2001 – "Machina myśli" - Pomaton EMI (promocyjny)
2004 – "I Say Stop!" - Pomaton EMI (promocyjny)
2007 – "Why?"

Teledyski
1982 – Taniec pingwina na szkle
1983 – Gwiazdy rock and rolla
1983 – Dwa słowa, dwa światy
1983 – Szklana pogoda
1983 – Kto mi zapłaci za łzy
1984 – Czeski film
1985 – Wąwóz Kolorado
1985 – Mam dość
1985 – Kryształowa
1986 – Ckliwy melodramat
1995 – Nie mogę kochać ciebie
2000 – Deja'Vu[9]
2001 – Patrz! Patrz![10]
2001 – Machina myśli[11]
2002 – Przeżyj to sam[12]
2004 – I Say Stop![13]
2007 – Why?[14]





Lombard - Stan gotowości
http://www.youtube.com/watch?v=ahUxhxDHbdM

Lombard - Szklana pogoda
http://www.youtube.com/watch?v=P8G0zOOFn-I

Lombard- Przeżyj to sam
http://www.youtube.com/watch?v=K8XqfbGJyMc

Lombard - Dwa słowa dwa światy
http://www.youtube.com/watch?v=cGwAtMCdPpw

Lombard - Adriatyk ocean gorący
http://www.youtube.com/watch?v=puj2QsGDJwQ

Lombard -Mam dość
http://www.youtube.com/watch?v=ReaLWmV7xhY

Lombard- Gołębi puch
http://www.youtube.com/watch?v=XPnlw4Obvlg
Powrót do góry
Zobacz profil autora
OldMusic
Generał
Generał


Dołączył: 07 Lis 2007
Posty: 8410
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: 11:14:21 18-02-09    Temat postu:

"Przeżyj to sam", cudowna piosenka.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Angelica
Moderator
Moderator


Dołączył: 25 Gru 2006
Posty: 159459
Przeczytał: 406 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Baker Street
Płeć: Kobieta

PostWysłany: 18:25:37 30-04-09    Temat postu:

OldMusic napisał:
"Przeżyj to sam", cudowna piosenka.


kocham ta piosenkę, cudowna jest
Powrót do góry
Zobacz profil autora
CCR
Big Brat
Big Brat


Dołączył: 29 Cze 2007
Posty: 817
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: 10:33:47 02-09-10    Temat postu:

Kolejny świetny polski zespół.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Luimelia
Moderator
Moderator


Dołączył: 31 Maj 2013
Posty: 53837
Przeczytał: 97 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Sosnowiec
Płeć: Kobieta

PostWysłany: 19:56:46 12-06-13    Temat postu:

Szklana pogoda wymiata
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Telenowele Strona Główna -> Muzyka Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin