Forum Telenowele Strona Główna Telenowele
Forum Telenowel
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Sarah Brightman
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Telenowele Strona Główna -> Piosenkarze i piosenkarki
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Renzo
Arcymistrz
Arcymistrz


Dołączył: 10 Kwi 2007
Posty: 24907
Przeczytał: 89 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: 21:21:59 09-02-10    Temat postu: Sarah Brightman

Sarah Brightman urodziła się 14 sierpnia 1960 w Berkhamsted, Hertfordshire. Jest angielską sopranistką i aktorką.

Zadebiutowała już jako nastolatka występując w grupach tanecznych Hot Gossip oraz Pan's People, światowy rozgłos przyniosły jej natomiast występy w musicalach oraz współpraca z Andrew Lloydem Webberem. Brightman ponadto znana jest ze współpracy z producentem Frankiem Petersonem, twórcą projektu Gregorian oraz współtwórcą pierwszego albumu projektu muzycznego Enigma.

Brightman urodziła się w Berkhamsted w hrabstwie Hertfordshire w rodzinie Paula i Granville Brightmanów, jako najstarsza z szóstki dzieci. Jej ambicje by zostać artystką sięgają wczesnego dzieciństwa, kiedy to od najmłodszych lat pobierała m.in. lekcje tańca (balet).

Jako nastolatka próbowała sił podczas przesłuchań do londyńskiego Royal Ballet, ale została odrzucona. W 1981 roku Brightman wzięła udział przesłuchaniach do nowej realizacji musicalu Koty, w którym otrzymała rolę Jemimy.

Podczas produkcji poznała twórcę spektaklu i swojego przyszłego męża, kompozytora Andrew Lloyda Webbera. Wcześniej jednak rozstała się z swoim ówczesnym mężem menedżerem muzycznym Andrew Grahamem Stewartem. Lloyd Webber również rozwiódł się ze swoją pierwszą żoną Sarah Hugill by móc poślubić Brightman w 1984 roku.

Artystka w zamian zyskała sławę dzięki udziałowi w musicalach Lloyda Webbera takich jak Song and Dance czy Requiem. Prawdziwy splendor nadszedł jednak dopiero wraz z rolą Christine Daaé w adaptacji The Phantom of the Opera. Kompozytor odmówił nawet wystawienia musicalu na Broadwayu, jeśli Brightman w nim nie wystąpi, jednak musiał ustąpić, gdyż Actors' Equity (związek zawodowy aktorów) opierał się na polityce, wedle której nie można było zatrudniać obcokrajowców.

W 1990 roku para rozstała się, kończąc tym samym karierę sceniczną Brightman. Wokalistka zdecydowała się rozpocząć karierę solową, w tym celu przeprowadziła się do Los Angeles. Tam usłyszała o niemieckiej grupie muzycznej Enigma, zainspirowana jej sukcesem, jaki w owym czasie odniosła, wyjechała do Niemiec, by podjąć współpracę z jej producentem, Frankiem Petersonem, później jej partnerem życiowym. Pierwszym albumem Brightman i Petersona był Dive z 1993 roku, którym rozpoczęła proces długiej i owocnej współpracy. Zaśpiewała również w duecie z Andrea Bocelli piosenkę Time to say goodbye.

8 sierpnia 2008 zaśpiewała oficjalną piosenkę Igrzysk Olimpijskich w Pekinie, "You and Me" w duecie z chińskim śpiewakiem Liu Huanem.

Musicale
1973: I And Albert jako Vicky [Picadilly Theatre, Londyn]
1981: Cats jako Jemima [New London Theatre]
1982: The Pirates of Penzance jako Kate
1982: Masquerade jako Tara Treetops)
1982: Nightingale jako Nightingale [Buxton Festival and the Lyric, Hammersmith]
1984: Song and Dance jako Emma [Palace Theatre w Londynie, 28 kwietnia]
1987: Carousel jako Carrie Pipperidge
1985: Requiem jako ona sama [Nowy Jork i Londyn]
1985: The Merry Widow jako Valencienne)
1986: The Phantom of the Opera jako Christine Daaé [Her Majesty's Theatre London, 1988 Broadway]
1990: Aspects of Love jako Rose Vibert
2008: Repo! The Genetic Opera jako Blind Mag

Spektakle
1992: Trelawny of the Wells jako Rose Trelawney
1993: Relative Values jako Miranda [Chichester Festival and Savoy Theatre]
1994: Dangerous Obsession jako Sally Driscoll [Haymarket Theatre, Basingstoke]
1995: The Innocents jako Miss Giddens [Haymarket Theatre, Basingstoke]

Single
1978: I Lost My Heart To A Starship Trooper
1979: The Adventures of a Love Crusader
1979: Love In A UFO
1981: My Boyfriend's Back
1981: Not Having That!
1983: Him
1983: Rhythm of the Rain
1985: Unexpected Song
1985: Pie Jesu
1987: Phantom Of The Opera
1987: Doretta's Dream
1990: Anything But Lonely
1990: Something To Believe In
1992: Amigos Para Siempre (z José Carrerasem))
1993: Captain Nemo
1993: The Second Element
1995: A Question Of Honour
1995: Heaven Is Here
1995: How Can Heaven Love Me (z Chris Thompson)
1996: Time To Say Goodbye (z Andrea Bocelli)
1997: Just Show Me How To Love You
1997: There For Me (z José Curą)
1997: Tu Quieres Volver
1997: Who Wants To Live Forever
1998: Eden
1999: Deliver Me
1999: So Many Things
1999: The Last Words You Said
2000: Scarborough Fair
2001: A Whiter Shade of Pale
2003: Harem
2003: It´s a Beautiful Day
2003: What You Never Know
2007: I Will Be With You (z Chris Thompson)
2007: Pasion (z Fernando Lima)
2007: Running
2008: I Will Be with You (Where the Lost Ones Go)

Albumy
1988: The Trees They Grow So High (znany również jako Early One Morning)
1989: The Songs That Got Away
1990: As I Came of Age
1992: Sings the Songs of Andrew Lloyd Webber
1993: Dive
1995: Surrender
1995: Fly
1996: Timeless (poza Europą wydany pod nazwą Time To Say Goodbye)
1997: The Andrew Lloyd Webber Collection
1998: Eden
2000: La Luna
2000: Fly - La Luna Tour 2-cd Special Edition (nieoficjalnie nazywany Fly II)
2001: Classics
2001: The Very Best of 1990-2000
2002: Encore
2003: Harem
2004: The Harem Tour Limited Edition
2004: The Harem Tour - Live From Las Vegas
2005: Love Changes Everything: The Andrew Lloyd Webber Collection Volume 2
2006: Diva - The Singles Collection
2006: Classics: The Best Of Sarah Brightman (tylko Europa)
2008: Symphony
2008: Symphony Live In Vienna (USA)
2008: Winter Symphony
2008: Limited Edition Orchestral 2-CD Deluxe Boxed Set (Wersje instrumentalne)
2009: Symphony Live In Vienna (Europa, Azja)
2009: Amalfi - Sarah Brightman - Love Songs (Japonia)

Filmografia
1983: Song and Dance jako Emma
1985: Requiem jako Soprano
1995: The Music of Andrew Lloyd Webber jako ona sama
1997: A Gala Christmas in Vienna jako ona sama
1998: Sarah Brightman In Concert jako ona sama
1998: One Night In Eden jako ona sama
1998: Andrew Lloyd Webber: The Royal Albert Hall Celebration jako ona sama
2000: Rosamunde Pilcher - Zeit der Erkenntnis jako ona sama
2001: Sarah Brightman: La Luna: Live In Concert jako ona sama
2003: Harem: A Desert Fantasy jako ona sama
2004: Live From Las Vegas jako ona sama
2007: Diva The Videos Collection
2008: Symphony Live In Vienna jako ona sama
2008: Winter Symphony jako ona sama
2008: Repo! The Genetic Opera jako Blind Mag








<-- z Fernando Limą
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mati
Dyskutant
Dyskutant


Dołączył: 23 Wrz 2009
Posty: 172
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: 1:45:58 12-02-10    Temat postu:

na TV Puls o 14:30 leci "Pasion" Sarah w czołówce serialu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Renzo
Arcymistrz
Arcymistrz


Dołączył: 10 Kwi 2007
Posty: 24907
Przeczytał: 89 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: 1:15:37 20-02-10    Temat postu:

Na tych zretuszowanych fotkach nie wygląda na 50 lat!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
BlackFalcon
Arcymistrz
Arcymistrz


Dołączył: 08 Lip 2007
Posty: 23524
Przeczytał: 10 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: 1:26:16 20-02-10    Temat postu:

Głos ma boski.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Renzo
Arcymistrz
Arcymistrz


Dołączył: 10 Kwi 2007
Posty: 24907
Przeczytał: 89 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: 1:45:33 20-02-10    Temat postu:

BlackFalcon napisał:
Głos ma boski.


Prawda, a jak on pięknie brzmi w duecie z Andreą Bocelli :love
Powrót do góry
Zobacz profil autora
BlackFalcon
Arcymistrz
Arcymistrz


Dołączył: 08 Lip 2007
Posty: 23524
Przeczytał: 10 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: 1:47:15 20-02-10    Temat postu:

Aaaa, o tym samym pomyślałam! Kocham Andreę, a raczej jego głos, a na koncercie nie tylko cudnie śpiewali, ale i się zachowywali - Andrea taki onieśmielony, a Sarah podchodzi do niego i go gładzi po buzi.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Renzo
Arcymistrz
Arcymistrz


Dołączył: 10 Kwi 2007
Posty: 24907
Przeczytał: 89 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: 1:47:55 20-02-10    Temat postu:

Perełka
http://www.youtube.com/watch?v=Hgb4pXWWiVU


Ostatnio zmieniony przez Renzo dnia 1:50:39 20-02-10, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
BlackFalcon
Arcymistrz
Arcymistrz


Dołączył: 08 Lip 2007
Posty: 23524
Przeczytał: 10 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: 1:59:06 20-02-10    Temat postu:

Ja mówiłam o "Time to say goodbye", tego chyba nie znam. Dzięki Ci.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Renzo
Arcymistrz
Arcymistrz


Dołączył: 10 Kwi 2007
Posty: 24907
Przeczytał: 89 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: 2:06:31 20-02-10    Temat postu:

Zawsze mam ciary, gdy to słyszę. Aaa, i polecam Ci 'Fleur du Mal'
Powrót do góry
Zobacz profil autora
BlackFalcon
Arcymistrz
Arcymistrz


Dołączył: 08 Lip 2007
Posty: 23524
Przeczytał: 10 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: 2:07:31 20-02-10    Temat postu:

Dzięki jeszcze raz, przesłucham obu. A "TTSG" znasz?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Renzo
Arcymistrz
Arcymistrz


Dołączył: 10 Kwi 2007
Posty: 24907
Przeczytał: 89 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: 2:33:20 20-02-10    Temat postu:

Nie, nie znam... Co za pytanie! Oczywiście! Ćwiczę to do karaoke, ale mylą mi się słowa Tak to jest, jak ktoś nie zna włoskiego i chce śpiewać w tym języku Ale spisałem sobie słowa (a trwało to ponad 2 godziny!) i ćwiczę. Ciężko z tonacją, ale ćwiczymy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
BlackFalcon
Arcymistrz
Arcymistrz


Dołączył: 08 Lip 2007
Posty: 23524
Przeczytał: 10 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: 2:41:33 20-02-10    Temat postu:

LOL! Urodziła się dokładnie 6 dni po Miguelu ;D.

Po włosku faktycznie trudno, chociaż kocham ten język. Ale podobny do hiszpańskiego przecież jest.

Tak to leci po angielsku:

When I'm alone I dream of the horizon and words fail me.
There is no light in a room where there is no sun
and there is no sun if you're not here with me, with me.
From every window unfurls my heart the heart that you have won.
Into me you've poured the light,
the light that you found by the side of the road.

Time to say goodbye.
Places that I've never seen or experienced with you.
Now I shall, I'll sail with you upon ships across the seas,
seas that exist no more,
it's time to say goodbye.

Andrea Bocelli
When you're far away I dream of the horizon and words fail me.
And of course I know that you're with me, with me.
You, my moon, you are with me.
My sun, you're here with me with me, with me, with me.

Time to say goodbye.
Places that I've never seen or experienced with you.
Now I shall, I'll sail with you upon ships across the seas,
seas that exist no more,

Both
I'll revive them with you.
I'll go with you upon ships across the seas,
seas that exist no more,
I'll revive them with you.
I'll go with you.

You and me.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Renzo
Arcymistrz
Arcymistrz


Dołączył: 10 Kwi 2007
Posty: 24907
Przeczytał: 89 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: 2:47:11 20-02-10    Temat postu:

Jakoś daję radę po włosku. Po angielsku też próbowałem, ale to była porażka przy pierwszy dźwięku jaki wydobyłem z gardła
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Arabella
Arcymistrz
Arcymistrz


Dołączył: 03 Sie 2008
Posty: 42200
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: 22:37:39 30-04-12    Temat postu:

Sarah Brightman at the 2007 Classical Brit Awards





British singer Sarah Brightman performs on stage at AsiaWorld-Expo Arena on April 4, 2009 in Taibei, China.





Powrót do góry
Zobacz profil autora
Arabella
Arcymistrz
Arcymistrz


Dołączył: 03 Sie 2008
Posty: 42200
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: 18:35:06 06-05-13    Temat postu:



La soprano inglesa Sarah Brightman se encuentra en tierra azteca para promover su álbum Dream Chaser y su próxima gira de conciertos.



Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Telenowele Strona Główna -> Piosenkarze i piosenkarki Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin