Forum Telenowele Strona Główna Telenowele
Forum Telenowel
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Urszula

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Telenowele Strona Główna -> Piosenkarze i piosenkarki
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Angelica
Moderator
Moderator


Dołączył: 25 Gru 2006
Posty: 146666
Przeczytał: 726 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Baker Street
Płeć: Kobieta

PostWysłany: 9:47:28 16-09-08    Temat postu: Urszula

Prawdziwe nazwisko Urszula Kasprzak, urodzona 7 lutego 1960 w Lublinie

Dziś już wiem
[link widoczny dla zalogowanych]

Anioł wie
[link widoczny dla zalogowanych]

Malinowy Król
[link widoczny dla zalogowanych]

Dmuchawce, latawce, wiatr
[link widoczny dla zalogowanych]


Konik na biegunach
[link widoczny dla zalogowanych]


To co było raz (nie wróci już)
[link widoczny dla zalogowanych]



Powrót do góry
Zobacz profil autora
słoneczko
Arcymistrz
Arcymistrz


Dołączył: 18 Cze 2007
Posty: 31011
Przeczytał: 166 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: 23:06:49 22-02-09    Temat postu:

Urszula Kasprzak (ur. 7 lutego 1960 w Lublinie[1]) – polska wokalistka rockowa, znana jako Urszula.

W dzieciństwie uczyła się gry na fortepianie i akordeonie. Ukończyła VIII Liceum Ogólnokształcące im. Zofii Nałkowskiej w Lublinie. Uczęszczała także na zajęcia w lubelskim Studium Piosenki. W roku 1977 jako amatorka uczestniczyła w eliminacjach do Festiwalu Piosenki Radzieckiej w Zielonej Górze. Piosenką Kopciuszek wyśpiewała sobie główną nagrodę - Złoty Samowar.

Rok później (1978) wystąpiła w koncercie Debiuty na Krajowym Festiwalu Polskiej Piosenki w Opolu z piosenką Umieć żyć, która jednak przeszła bez echa.

Urszula zaprzestała śpiewania i podjęła studia na UMCS w Lublinie. Jednak nie zapomniano o niej. W roku 1980 została zaproszona do udziału w Festiwalu Piosenki w Sopocie, by towarzyszyła wykonawcom w chórkach. W tym samym czasie Urszula nagrała w poznańskim studio sześć piosenek z Ryszardem Kniatem (późniejszym liderem grupy Klincz) oraz towarzyszyła Majce Jeżowskiej w chórkach w nagraniu jej debiutanckiej płyty.

Na przełomie lat 1981/1982 miały miejsca ważne dla Urszuli wydarzenia. Romuald Lipko (lider Budki Suflera) za namową Jerzego Janiszewskiego zgodził się skomponować dla Urszuli kilka piosenek. Nagrań dokonano 15 czerwca 1982 roku w poznańskim studio Polskiego Radia. Były to: Fatamorgana '82, Bogowie i demony i Luz blues w niebie same dziury. Piosenką Fatamorgana '82 Urszula zadebiutowała w lipcu w jednym z sobotnich bloków Zapraszamy do Trójki. W tydzień potem już była na liście.

Lata 1983-1987 to lata współpracy z Budką Suflera. Należy tu wyraźnie zaznaczyć, że Urszula nigdy nie była wokalistką Budki Suflera. Na koncertach zawsze przedstawiano ich jako Urszula i Budka Suflera, bądź Urszula z towarzyszeniem Budki Suflera.

W roku 1983 ukazał się debiutancki album wokalistki, pod tytułem Urszula. Urszula zdobyła drugie miejsce na Festiwalu Krajów Nadbałtyckich w Karlshamn (Szwecja), nagrodę pisma Mlada fronta na festiwalu Intertalent'83 w Pradze, a także nagrodę za piosenkę Dmuchawce, latawce, wiatr w konkursie Polskiego Radia i Telewizji na Największy Przebój Roku.

W roku 1984 Urszula zadebiutowała na srebrnym ekranie. Zagrała samą siebie w filmie Ryszarda Rydzewskiego Alabama, gdzie wraz z Budką Suflera wykonywała piosenki z płyty Malinowy król.

Wczesną wiosną 1985 roku, z dużym opóźnieniem ukazał się datowany na rok ubiegły drugi album Urszuli - Malinowy Król. W tym samym roku Urszula wystąpiła w musicalu Katarzyny Gaertner Żeglując w dobry czas oraz w filmie Romana Załuskiego Och, Karol. Pochodząca z tego filmu piosenka Baw mnie, zaśpiewana wraz z Sewerynem Krajewskim, została kolejnym przebojem.

Rok 1986 to kolejna płyta, zatytułowana Urszula 3. Rok ten to również kolejny film - tym razem Urszula wystąpiła w telewizyjnym serialu kryminalnym Pawła Karpińskiego Na kłopoty Bednarski. W życiu osobistym był to dla Urszuli ważny rok. Poznała swojego przyszłego męża - Stanisława Zybowskiego.

W lutym 1987 Urszula ruszyła w trasę koncertową po USA. Ważniejsze występy to: Beacon Theatre na Broadwayu, Red Parrot (znana dyskoteka na Manhattanie), polonijny klub Polonez w Chicago, Cardinale Club, a także uczelnie w takich miastach jak Filadelfia, Waszyngton, Detroit, Chicago, Nowy Jork, Boston. Również w tym roku urodził się syn Urszuli i Stanisława Zybowskiego - Piotr.

W roku 1988 Urszula powróciła z USA przywożąc ze sobą datowaną na rok 1989 pierwszą polską płytę kompaktową z muzyką rozrywkową - The Best Of Urszula & Budka Suflera wydaną przez Rock Studio z Nowego Jorku. Jeszcze w roku 1988 ukazała się jej ostatnia płyta analogowa, a zarazem pierwsza nagrywana bez udziału zespołu Budka Suflera - Czwarty raz. Producentem nagrań został Stanisław Zybowski. Na tej płycie Urszula po raz pierwszy zaśpiewała własne teksty. W tym samym roku wzięła udział w nagraniu dwóch piosenek na płytę zespołu Klincz Jak lodu bryła.

W roku 1989 Urszula wystąpiła podczas koncertu Polska Promocja na Międzynarodowym Festiwalu Piosenki w Sopocie z nowym zespołem Jumbo, którego liderem był Stanisław Zybowski.

Lata 1990-1994 Urszula spędziła w Stanach Zjednoczonych, gdzie koncertowała dla publiczności polskiej i amerykańskiej. W tym czasie ukazały się jej kolejne płyty: Urszula & Jumbo (1992) Best Of...Budka Suflera & Urszula (1992) oraz wydana z okazji jubileuszu dziesięciolecia działalności artystycznej Greatest Hits Of Urszula (1992).

W 1994 roku Urszula wzięła udział w amerykańskiej trasie koncertowej Budki Suflera z okazji dwudziestolecia istnienia zespołu, podczas której przyjmowana była entuzjastycznie. W tym też roku powróciła do Polski.

21 marca 1996 roku w klubie Tango miała miejsce premiera pierwszej po powrocie z USA płyty Biała droga. Album został przyjęty entuzjastycznie i szybko zyskał miano Multiplatynowej Płyty. W tym samym roku Urszula uczestniczyła w festiwalu w Opolu oraz Sopot Rock Festiwal. Brała również udział w koncercie Przystanek Woodstock dla 30-tysięcznej widowni na lotnisku pod Szczecinem, a także zarejestrowała materiał na płytę koncertową Urszula akustycznie, która miała premierę 6 grudnia 1996 i szybko zdobyła status Platynowej Płyty.

23 listopada 1998 odbyła się premiera płyty Supernova, która również uzyskała status Platynowej Płyty.

26 kwietnia 2001, po długim oczekiwaniu, ukazał się Udar, nagrodzony Złotą Płytą. 25 sierpnia podczas Sopot Festival Urszula otrzymała najwyższe trofeum, jakie artysta może zdobyć na festiwalu w Sopocie – statuetkę Bursztynowego Słowika za całokształt dokonań artystycznych.

22 listopada 2001 w warszawskim szpitalu Akademii Medycznej na Banacha zmarł na raka mąż Urszuli - Stanisław Zybowski. Pomimo tej tragedii Urszula nie poddała się.

17 czerwca 2002 ukazał się dwupłytowy album The Best przygotowany przez Urszulę i jej męża z okazji dwudziestolecia pracy artystycznej. Krążek zawiera jeden premierowy utwór: "To, co było raz", do którego Urszula napisała nostalgiczny, ale pełen nadziei tekst, którym żegna się ze swoim mężem, rozpoczynając kolejny etap w swoim życiu. Nieco ponad miesiąc później album uzyskał status Złotej Płyty.

Późną jesienią 2002 roku, jako dodatek do miesięcznika Przyjaciółka ukazał się pierwszy w karierze wokalistki album z kolędami.

Po śmierci męża Urszula związała się z Tomaszem Kujawskim, czego efektem były narodziny jej drugiego syna, Szymona (maj 2003).

Jesienią 2005 roku ukazuje się nowy singel artystki "Dziś już wiem", w którym Urszula "rozmawia" ze swoim zmarłym mężem Staszkiem, któremu ten utwór jest poświęcony. Muzykę stworzył Łukasz Pilch - gitarzysta Budki Suflera. "Dziś już wiem" to zapowiedź długo oczekiwanej studyjnej płyty wokalistki.

Dyskografia
Płyty analogowe
1983 Urszula – Savitor SVT004
1984 Malinowy król – Polton LPP013
1985 Urszula 3 – Arston ALP007
1988 Czwarty raz – Polskie Nagrania Muza SX2630

Płyty CD-Audio
1989 The Best Of Urszula & Budka Suflera – Rock Studio New York
1992 Urszula & Jumbo – Rock Studio New York; Polton;

Teledyski: I am on my own
1992 Best Of...Budka Suflera & Urszula – TA Music,
1992 Greatest Hits Of Urszula – Rock Studio New York,
Single: Rysa na szkle
1996 Biała Droga – Zic Zac,
Single: Euforia, Konik na biegunach, Woodstock, Na sen, Niebo dla Ciebie, Ja płaczę, Biała droga
Teledyski: Euforia, Na sen, Niebo dla Ciebie, Ja płaczę, Biała droga
1996 Urszula akustycznie – Zic Zac,
Single: Coraz mniej, Dmuchawce, latawce, wiatr, Za twoje zdrowie mała
Teledyski: Coraz mniej, Dmuchawce, latawce, wiatr
1998 Supernova – BMG Poland,
Single: Anioł wie, Dnie-YE!, Żegnaj więc, Supernova, Rysa na szkle, Depresja
Teledyski: Anioł wie, Dnie-YE!, Żegnaj więc
2001 Udar – BMG Poland,
Single: Udar, Piesek Twist, Klub samotnych serc, Progress
Teledyski: Piesek Twist, Klub samotnych serc, Progress, Bridget Jones
2002 The Best – BMG Poland,
Single: To, co było raz (nie wróci już)
Teledyski: To, co było raz (nie wróci już)
2004 Gwiazdy XX wieku: Urszula, największe przeboje, część 1, BMG Poland,
2004 Gwiazdy XX wieku: Urszula, największe przeboje, część 2, BMG Poland,

Kasety magnetofonowe
1983 Urszula – Polmark, 1983
1984 Urszula – Polmark, (zawiera repertuar z płyty Malinowy król)
1986 Urszula 3 – PZN,
1988 Czwarty raz – Polskie Nagrania Muza,
1992 Urszula & Jumbo – Polton,
1992 Best Of...Budka Suflera & Urszula – New Abra
1992 Greatest Hits Of Urszula, vol. 1 – Phonex
1992 Greatest Hits Of Urszula, vol. 2 – Phonex
1992 Greatest Hits Of Urszula, vol. 3 – Phonex
1992 Greatest Hits Of Urszula, vol. 4, Special Edition – Phonex
1996 Biała Droga – Zic Zac,
1996 Urszula akustycznie – Zic Zac,
1998 Supernova Zic Zac,
2001 Udar – BMG Poland,
2002 The Best – BMG Poland,
2003 Złota kolekcja - Baw mnie – Pomaton EMI,

Składanki
Płyty analogowe
1977: Laureaci XIII Festiwalu Piosenki Radzieckiej Zielona Góra 77, Muza LP SX-1604 (piosenka "Kopciuszek")
1983 Na luzie, Savitor SVT003 (piosenka "Fatamorgana '82")
1983 Top '83, Klub Płytowy Razem Z-SX0748 (piosenka "Dmuchawce, latawce, wiatr")
1984 Music from Poland '84, ZPR-001/2 (piosenka "Slowly Walking")
1984 Przeboje 40-lecia vol. 5, Muza SX-2205 (piosenka "Dmuchawce, latawce, wiatr")
1984 Top '84, Muza Z-SX0748, Z-SX0754/Klub Płytowy Razem RLP-004 (piosenka "Malinowy król")
1984 Budka Suflera 1974-1984 - Budka Suflera, Muza SX-2180 (piosenki "Cień wielkiej góry" i "Jest taki samotny dom")
1985 Żeglując w dobry czas, MAK ZSMP MAK001 (piosenka "Polka idolka")
1986 Music from Poland at Midem '86, Muza SX-773/4 i SX-2291/2 (piosenka "Light up my senses" z Klincz)
1988 Jak lodu bryła - Klincz, Pronit PLP0068 (piosenki "Pod latarnią", "Koty")
1989 Stan strachu - Obywatel GC, Muza SX-2851 (wokaliza)

Płyty CD-Audio
1996 Melodie z ulubionych seriali 1964-1989 vol. 1 Pomaton EMI CD POMCD 054 (piosenka "Sweet, Sweet Tulipan")
1996 Melodie z ulubionych seriali 1964-1989 vol. 2 Pomaton EMI CD 1013812 (piosenka "Sweet, Sweet Tulipan")
1997 Być wolnym Tic Tac TIC-001-3-97CD
utwór „Co się z tobą dzieje”
1997 Wznieś serce Columbia CD 488820-2 (piosenka "Niebo dla ciebie")
2003 RMF FM - Moja i Twoja muzyka, Pomaton EMI 0659003 (piosenki "Kto by Cię chciał pokochać" i "Jeśli mnie nie znasz")
2003 Ladies, Sony BMG 82876553452 (piosenka "Gdy mi Ciebie zabraknie")
2005 Kayah - The Best and The Rest, BMG 828766 66552 (piosenka "Uwierz, to nie ja" duet z Kayah)
2005 M jak Miłość (piosenka "Dziś już wiem")
2007 Urszula i Budka Suflera - przebojowa kolekcja DZIENNIKA

Inne płyty
2003 Złota Kolekcja - Baw mnie – Pomaton EMI

Kasety magnetofonowe
1985 Polka idolka, Polmark (piosenka "Polka idolka")
1997 Playboy play..., BMG Poland (piosenki: "Uwierz, to nie ja" duet z Kayah, "Na sen")
2003 Złota Kolekcja - Baw mnie – Pomaton EMI (piosenka "Baw mnie" duet z Sewerynem Krajewskim)
Oprócz wyżej wymienionych płyt i kaset ukazały się także płyty CD-Audio dołączone jako gratisy do kolorowych tytułów prasowych. Zawierają one popularne piosenki z repertuaru Urszuli, ale także piosenki dla dzieci i kolędy.






Urszula - Luz-blues
http://www.youtube.com/watch?v=mAAVTVpI2So

Urszula - Totalna hipnoza
http://www.youtube.com/watch?v=M8TzAAGfJK4

Urszula - Na sen
http://www.youtube.com/watch?v=Y2-HC8Avggk

Urszula - Rysa na szkle
http://www.youtube.com/watch?v=DAmJCDw2CNI
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Aishwarya
Arcymistrz
Arcymistrz


Dołączył: 06 Sie 2007
Posty: 16454
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: München
Płeć: Kobieta

PostWysłany: 12:37:37 27-02-09    Temat postu:

Lubię ją, ma bardzo ładne piosenki.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Angelica
Moderator
Moderator


Dołączył: 25 Gru 2006
Posty: 146666
Przeczytał: 726 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Baker Street
Płeć: Kobieta

PostWysłany: 22:59:13 20-07-09    Temat postu:

Ma świetne piosenki, a Konik na biegunach to prawdziwy klasyk, chyba każdy to zna

Powrót do góry
Zobacz profil autora
Karoleczka
Moderator
Moderator


Dołączył: 13 Sie 2005
Posty: 5384
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: 14:17:55 23-07-09    Temat postu:

Konik na biegunach ,Dmuchawce latawce wiatr,Dziś już wiem czy Rysa na szkle-super piosenki i ma jeszcze wiele innych wspaniałych
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Norma*
Mistrz
Mistrz


Dołączył: 06 Lis 2007
Posty: 6345
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: 17:38:33 23-07-09    Temat postu:

Ostatnio byłam na jej koncercie i muszę powiedzieć, że ma bardzo dużo świetnych piosenek
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mari-bel
Big Brat
Big Brat


Dołączył: 25 Lip 2009
Posty: 576
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Katowice
Płeć: Kobieta

PostWysłany: 22:27:33 26-07-09    Temat postu:

uwielbiam jej kawalki... zadna Maryla Rodowicz To Urszula jest Krolowa Muzyki!!
Dmuchawce Latawce Wiatr... swietna osoba swietna muzyka.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Angelica
Moderator
Moderator


Dołączył: 25 Gru 2006
Posty: 146666
Przeczytał: 726 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Baker Street
Płeć: Kobieta

PostWysłany: 23:06:09 04-03-10    Temat postu:

fotka
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Lussii.
Prokonsul
Prokonsul


Dołączył: 11 Lip 2009
Posty: 2289
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Z Wonderland'u :)
Płeć: Kobieta

PostWysłany: 20:48:58 06-03-10    Temat postu:

Ja tez lubię jej kawałki, są takie sentymentalne, nastrojowe. Takich piosenek warto czasem posłuchać
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Angelica
Moderator
Moderator


Dołączył: 25 Gru 2006
Posty: 146666
Przeczytał: 726 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Baker Street
Płeć: Kobieta

PostWysłany: 22:33:49 11-05-10    Temat postu:

Viva



Powrót do góry
Zobacz profil autora
Erika_Buenfil
Generał


Dołączył: 15 Lip 2006
Posty: 4534
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 2/3
Skąd: Sosnowiec
Płeć: Kobieta

PostWysłany: 23:13:34 24-07-11    Temat postu:

dobrze sie jej słucha uwielbiam kazda jej piosenke a szczegolnie ostatnio Klub samotnych serc
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Aisha
Arcymistrz
Arcymistrz


Dołączył: 26 Gru 2012
Posty: 14067
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Żory
Płeć: Kobieta

PostWysłany: 17:13:29 03-08-14    Temat postu:

Fotki:



Powrót do góry
Zobacz profil autora
Aisha
Arcymistrz
Arcymistrz


Dołączył: 26 Gru 2012
Posty: 14067
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Żory
Płeć: Kobieta

PostWysłany: 17:14:15 03-08-14    Temat postu:

Fotka:

Powrót do góry
Zobacz profil autora
Angelica
Moderator
Moderator


Dołączył: 25 Gru 2006
Posty: 146666
Przeczytał: 726 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Baker Street
Płeć: Kobieta

PostWysłany: 23:33:40 09-12-16    Temat postu:

Kolędowanie z Polsatem


Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Telenowele Strona Główna -> Piosenkarze i piosenkarki Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin