Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Olcia King kong
Dołączył: 05 Sty 2007 Posty: 2364 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 2/3 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 19:25:57 28-04-07 Temat postu: Kuchnia meksykańska |
|
|
Nawet dobrze znam tą kuchnię, ale nie przepadam |
|
Powrót do góry |
|
|
Mateusz Arcymistrz
Dołączył: 27 Gru 2006 Posty: 22848 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 19:49:38 28-04-07 Temat postu: |
|
|
Ja najbardzej lubię kurczaka w sosie słodko-kwaśnym, u mnie w stołówce szkolnej nazywa się on 'Kurczak po meksykańsku' |
|
Powrót do góry |
|
|
kulka Mistrz
Dołączył: 30 Paź 2006 Posty: 11960 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: 20:59:21 28-04-07 Temat postu: |
|
|
Ja też lubię tego kurczaka, a poza tym nie bardzo się orientuję w tej kuchni. Jak ktoś ma jakieś fajne, nietrudne przepisy to chętnie bym spróbowała coś przyrządzić |
|
Powrót do góry |
|
|
Mateusz Arcymistrz
Dołączył: 27 Gru 2006 Posty: 22848 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 20:59:54 28-04-07 Temat postu: |
|
|
Ja również.
Wiem, że Baśka Mori lubi |
|
Powrót do góry |
|
|
Olcia King kong
Dołączył: 05 Sty 2007 Posty: 2364 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 2/3 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 21:43:41 28-04-07 Temat postu: |
|
|
Baśka tak
A co do kurczaka to też lubię |
|
Powrót do góry |
|
|
*KaMcIa* Prokonsul
Dołączył: 25 Mar 2007 Posty: 3232 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 1/3 Skąd: Cancun
|
Wysłany: 9:04:04 30-04-07 Temat postu: |
|
|
Nalesniki po meksykansku:
Ciasto na naleśniki:
12 dag kaszki kukurydzianej
10 dag mąki
3 jajka
3/8 litra wody
Nadzienie:
40 dag mięsa mielonego wołowego
1 puszka pomidorów
1 czerwona papryczka chili
1 cebula
1 ząbek czosnku
8 dag czarnych oliwek
20 dag tartego sera żółtego
sól
pieprz świeżo mielony
Kaszkę kukurydzianą wyrobić z mąką, jajkami i wodą. Ciasto odstawić na 30 minut.
Papryczkę chili przekroić wzdłuż, usunąć niasienie ze środka. Pokroić w krążki. Mięso i chili podsmażyć na łyżce masła. Dodać pomidory, pokrojoną cebulę, wcisnąć czosnek, dusić ok. 10 minut. Przyprawić solą i pieprzem.
Pokrojone w plasterki oliwki wymieszać z 10 dag sera.
Porcjami rozgrzewać masło. Usmażyć na nim z przygotowanego ciasta 8 cienkich naleśników.
Do żaroodpornego naczynia przełożyć połowę farszu. Każdy naleśnik posmarować 2 łyżkami farszu mięsnego. Dodać porcje sera i oliwek. Zawinąć w ruloniki. Przełożyć je do naczynia, posypać resztą sera, zapiekać 15 minut w temperaturze 200 st.C |
|
Powrót do góry |
|
|
Rubi :) Idol
Dołączył: 20 Lut 2007 Posty: 1030 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: 11:55:27 04-05-07 Temat postu: |
|
|
Ja uwielbiam kuchnie meksykańską Jest taki fajny Fix z Knorra do Kurczaka po meksykańsku - pychota (to chyba to o czym mowił Maticzek). Ale wczoraj zrobiliśmy na obiad tortillę i musze przyznac ze smkuje wysmienicie Jeszcze tylko musze sobie kupic nachos na przekąskę |
|
Powrót do góry |
|
|
OLuS Idol
Dołączył: 05 Sty 2007 Posty: 1054 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 11:12:35 25-05-07 Temat postu: |
|
|
mm... wszelakie sałatki są świetne, oczywiście po meksykańsku, te różne rzeczy z Knorra, to nie to samo co prawdziwa kuchnia meksykańska. Gdzie w nich ostrość? Kiedyś kupiłam takie coś, i to było bardzo łagodne, a przecież kuchnia meksykańska jest bardzo pikantna. Czerwona fasola, chili...kukurydza m... no i do tego świnka morska xD nie no, oczywiście żartuje, ale w Meksyku jada się świnki morskie.
Co by tu jeszcze...a, oczywiście napój alkoholowy, z agawy xD Tequila xD, nie próbowałam, ale wiem że pije się go z limetką ^^ tz, jak się wypije już teqile to potem, zagryza się limetką.
Więc zapraszam do prawdziwej knajpki meksykańskiej, prowadzonej przez Meksykanina, a nie jakiegoś tam Polaka, bo jaka to może być kuchnia meksykańska prowadzona przez polaka? xD, ale niestety, mało jest knajp, barów, czy innych z kuchnią meksykańską, ale miejmy nadzieję, że będzie ich więcej, bo ta kuchnia robi się bardzo popularna... ^^a przede wszystkim jest bardzo dobra...
Ostatnio zmieniony przez OLuS dnia 14:37:19 25-05-07, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
Rubi :) Idol
Dołączył: 20 Lut 2007 Posty: 1030 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: 13:05:57 25-05-07 Temat postu: |
|
|
Zgadzam sie, ja uwielbiam kuchnie meksykańską Meksykanie maja przepyszne potrawy ale za to jakie tuczące.... |
|
Powrót do góry |
|
|
OLuS Idol
Dołączył: 05 Sty 2007 Posty: 1054 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 14:36:39 25-05-07 Temat postu: |
|
|
Rubi napisał: | Zgadzam sie, ja uwielbiam kuchnie meksykańską Meksykanie maja przepyszne potrawy ale za to jakie tuczące.... |
Nie sądze xD, chodź trochę napewno xD. Ale za to jedzenie chińskie, japońskie wogóle nie jest tuczące, i dlatego są tacy chudzi, ja chyba nie widzialam nigdy chińczyka przy kości. ^^ |
|
Powrót do góry |
|
|
sandrusia122 Idol
Dołączył: 31 Maj 2007 Posty: 1032 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 1/3 Skąd: Colombia Płeć: Kobieta
|
Wysłany: 12:23:37 25-06-07 Temat postu: |
|
|
Ja nie lubię... lepsza jest kuchnia włoska i śląska... |
|
Powrót do góry |
|
|
Notecreo Arcymistrz
Dołączył: 13 Lip 2007 Posty: 24252 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: 11:39:50 26-07-07 Temat postu: |
|
|
moja kolezanka ma narzeczonego w Meksyku i zawsze wraca od niego utuczona...wiem, ze oni jedza tam tez pasikoniki, opowiadała, ze są smaczne, jak sie przyzwyczaić |
|
Powrót do góry |
|
|
prima Detonator
Dołączył: 29 Mar 2007 Posty: 433 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 14:51:14 09-11-07 Temat postu: |
|
|
Zupa meksykańska
ok. 50 dag mięsa mielonego
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasoli
puszka białej fasoli
2-3 kolory papryki
2 cebule
kilka ogórków konserwowych
łycha przecieru pomidorowego (albo pomidory z puszki, ale wtedy wyjdzie trochę inny smak)
kostka rosołowa
sól, pieprz, ostra papryka
Cebulę pokroić i podsmażyc oleju, dorzucić mielone mięsko i podsmażyć na dużym ogniu, doprawiając solą i pieprzem. Wpakować to do garnuszka razem z kukurydzą, pokrojoną w kostkę papryką i ogórkami. Dołożyć oba rodzaje fasoli z puszki albo wcześniej namoczoną i ugotowaną fasolkę. Ta, którą sami ugotujemy nie będzie się tak rozpadać, ale puszkowa jest niezastąpiona dla wszystkich leniuchów.
Składniki należy zalać wrzątkiem z kostką rosołową i pogotować z kwadransik aż papryka nieco zmięknie. Teraz wystarczy doprawić zupkę przecierem pomidorowym, solą, pieprzem i ostrą papryką.
Zupa powinna wyjść gęsta, ale jeśli komuś się ręka omsknie i wleje ciut za dużo wody, to może sobie zagęścić odrobiną mąki.
Podaje się to cudo ze startym żółtym serem i bagietką albo jakąś inną bułeczką
Pychotka - Polecam |
|
Powrót do góry |
|
|
Damian123 Idol
Dołączył: 07 Sty 2008 Posty: 1186 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Meksyk
|
Wysłany: 11:32:29 20-01-08 Temat postu: |
|
|
*KaMcIa* napisał: | Nalesniki po meksykansku:
Ciasto na naleśniki:
12 dag kaszki kukurydzianej
10 dag mąki
3 jajka
3/8 litra wody
Nadzienie:
40 dag mięsa mielonego wołowego
1 puszka pomidorów
1 czerwona papryczka chili
1 cebula
1 ząbek czosnku
8 dag czarnych oliwek
20 dag tartego sera żółtego
sól
pieprz świeżo mielony
Kaszkę kukurydzianą wyrobić z mąką, jajkami i wodą. Ciasto odstawić na 30 minut.
Papryczkę chili przekroić wzdłuż, usunąć niasienie ze środka. Pokroić w krążki. Mięso i chili podsmażyć na łyżce masła. Dodać pomidory, pokrojoną cebulę, wcisnąć czosnek, dusić ok. 10 minut. Przyprawić solą i pieprzem.
Pokrojone w plasterki oliwki wymieszać z 10 dag sera.
Porcjami rozgrzewać masło. Usmażyć na nim z przygotowanego ciasta 8 cienkich naleśników.
Do żaroodpornego naczynia przełożyć połowę farszu. Każdy naleśnik posmarować 2 łyżkami farszu mięsnego. Dodać porcje sera i oliwek. Zawinąć w ruloniki. Przełożyć je do naczynia, posypać resztą sera, zapiekać 15 minut w temperaturze 200 st.C |
Nawet bardzo smaczne |
|
Powrót do góry |
|
|
Marisol King kong
Dołączył: 26 Gru 2007 Posty: 2597 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Al Andalus ;)
|
Wysłany: 21:05:24 27-06-08 Temat postu: |
|
|
Zdybałam świetną knajpę, gdzie podają oryginalne dania meksykańskie i hiszpańskie. Palce lizać! Najbardziej polubiłam quesadillas de jamon. |
|
Powrót do góry |
|
|
|