Forum Telenowele Strona Główna Telenowele
Forum Telenowel
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

kuchnia wegetariańska
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Telenowele Strona Główna -> Kuchnia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  

Czy jesteś wegetarjaninem?
tak
16%
 16%  [ 1 ]
nie
83%
 83%  [ 5 ]
Wszystkich Głosów : 6

Autor Wiadomość
britney
Mistrz
Mistrz


Dołączył: 08 Mar 2007
Posty: 5837
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/3
Skąd: Kraków
Płeć: Kobieta

PostWysłany: 15:47:02 27-05-07    Temat postu: kuchnia wegetariańska

znacie jakieś przepisy na dania wegetarjańskie to piszcie

Ostatnio zmieniony przez britney dnia 20:33:42 17-03-08, w całości zmieniany 3 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
britney
Mistrz
Mistrz


Dołączył: 08 Mar 2007
Posty: 5837
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/3
Skąd: Kraków
Płeć: Kobieta

PostWysłany: 18:27:07 06-06-07    Temat postu:

Pulao - ryż z warzywami
1 szkl. ryżu (najlepiej basmati)
1/3 szkl. mrożonego groszku
1/2 czerwonej papryki
1/3 szkl. orzechów nerkowca
2 łyżki masła
1 łyżeczka kurkumy lub curry

Na średnim ogniu roztop masło w rondlu o grubym dnie. Dodaj kurkumy smaż przez parę sekund, aby wydobyć z przyprawy aromat. Następnie wsyp do rondla orzechy i praż je przez minutę, cały czas mieszając. Dodaj paprykę pokrojoną w drobną kostkę i praż ją wraz z orzechami przez następne 3 minuty. Na końcu wsyp ryż, nie przestając mieszać. Ryż po paru minutach powinien stać się przezroczysty. Wtedy zalej go dwoma szklankami wody, dodaj groszek i łyżeczkę soli, wymieszaj, przykryj i zagotuj na dużym ogniu. Gdy woda zawrze, zmniejsz ogień do minimum. Od momentu zmniejszenia ognia, nie mieszaj ryżu, gotuj go pod przykryciem. Jest gotowy, gdy wchłonie całą wodę (ok. 10 min). Możesz też wyciągnąć jedno ziarenko i ścisnąć je miedzy palcami. Ugotowane da się całkiem rozetrzeć.

Kotlety z warzyw z sosem
3 marchwie
2 pietruszki
1/2 selera
1 por
1/2 puszki groszku
1 kalarepka
2 jajka
1 kajzerka
1/2 szkl. mleka
szczyta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
panierka:
po 2 łyżki mąki i bułki tartej
1 jajko
sos:
10 dag pieczarek
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
1 szkl. wywaru z warzyw
1 łyżka śmietany
sól, pieprz


Warzywa obrać, pokroić i ugotować. Zmiksować. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Dodać przyprawy. Formować kotlety. Obtoczyć w mące, a potem w jajku i bułce tartej. Smażyć na rumiano w rozgrzanym tłuszczu.
Sos: pieczarki pokroić, podsmażyć, dodać mąkę, dodać wywar. Zagotować. Kiedy lekko zgęstnieje, dodać sól, pieprz i śmietanę. Podawać z kotletami.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Jeanette
Wstawiony
Wstawiony


Dołączył: 08 Kwi 2006
Posty: 3980
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Ciudades Mágicas De La Hada
Płeć: Kobieta

PostWysłany: 22:30:50 06-06-07    Temat postu:

smaczne ??
Powrót do góry
Zobacz profil autora
britney
Mistrz
Mistrz


Dołączył: 08 Mar 2007
Posty: 5837
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/3
Skąd: Kraków
Płeć: Kobieta

PostWysłany: 13:16:18 07-06-07    Temat postu:

mi smakuje
Powrót do góry
Zobacz profil autora
sandrusia122
King kong
King kong


Dołączył: 31 Maj 2007
Posty: 1032
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/3
Skąd: Colombia
Płeć: Kobieta

PostWysłany: 12:22:17 25-06-07    Temat postu:

RURKI Z WARZYWAMI:


bakłażan - 1 szt
bazylia - 3 gałązki
bulion - 1/2 szkl
cukinia - 1 szt
czosnek - 2 ząbki
makaron rurki - 300 g
oliwa - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 według uznania
pomidor - 1/2 kg
ser zółty - 50 g
sól - 1 według uznania



Bakłażan pokroić w plastry, posolić. Odłożyć na 30 min. ,opłukać w zimnej wodzie i pokroić na kawałki. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić na ćwiartki. Włożyć do rondla. Zalać bulionem, posolić. Dusić, aż pomidory się rozgotują. Czosnek przecisnąć przez praskę. Cukinię pokroić w kostkę i razem a bakłażanem i czosnkiem przesmażyć na oliwie. Dodać pomidory i posiekane listki bazylii. Przyprawić solą i pieprzem. Dusić 10 min. Ser żółty pokroić w plastry. Makaron ugotować, odcedzić, wymieszać z warzywami i posypać serem
Powrót do góry
Zobacz profil autora
britney
Mistrz
Mistrz


Dołączył: 08 Mar 2007
Posty: 5837
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/3
Skąd: Kraków
Płeć: Kobieta

PostWysłany: 15:54:55 01-07-07    Temat postu:

Góralska sałatka z młodych ziemniaków z rokpolem

Składniki:
- 60 dag młodych ziemniaków
- 10 dag sera rokpol
- 2-3 małe cebulki
- 1 łyżka oliwy
- 1 czubata łyżka pestek dyni
- 1 duży pęczek posiekanego koperku. Sos: 4 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka białego octu winnego
- pieprz
- sól

Sposób przyrządzania:

Ziemniaki umyj, włóż do garnka, zalej posoloną wodą i ugotuj w łupinkach. Przygotuj sos: czosnek przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na tarce o drobniutkich oczkach (albo jak najdrobniej posiekaj) i wrzuć do słoika typu twist. Wlej tam oliwę, ocet winny, dodaj sól i pieprz do smaku. Następnie starannie zakręć słoik i energicznie nim potrząsaj, by składniki sosu się połączyły. Ugotowane ziemniaki odcedź, a gdy przestygną, obierz ze skórki, pokrój na nieduże kawałki, wrzuć do salaterki i jeszcze gorące polej sosem. Zanim ostygną, mocno rozgrzej suchą patelnię i upraż na niej pestki dyni, po czym przełóż je na talerzyk. Na patelnię wlej łyżkę oleju i zrumień na nim pokrojoną w piórka cebulę. Pod koniec smażenia dodaj pestki dyni. Chłodne ziemniaki posyp pokruszonym rokpolem, polej cebulką podsmażoną z pestkami dyni. Po chwili, gdy ser się trochę rozpuści, wymieszaj sałatkę z koperkiem. Jeśli chcesz, możesz ją wzbogacić przesmażonym boczkiem lub kiełbasą.
polecam:)
Powrót do góry
Zobacz profil autora
prima
Big Brat
Big Brat


Dołączył: 29 Mar 2007
Posty: 433
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Gdańsk

PostWysłany: 14:40:49 09-11-07    Temat postu:

SAŁATKA PIEKNOŚCI

Sałatka - samo zdrowie.

otręby - 2 łyżki
posiekane orzechy - 1 łyżka
miód - 1 łyżka
jabłko - 1 szt.
jogurt naturalny



Jabłko ścieramy na tarce, dodajemy posiekane orzechy, otręby, jogurt i miód. Mieszamy, wstawiamy na 0.5h do lodówki i gotowe.

Smacznego
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Alize
Prokonsul
Prokonsul


Dołączył: 06 Paź 2007
Posty: 2635
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Elite Way School :*

PostWysłany: 20:31:18 09-11-07    Temat postu:

Fajny przepis
Dosyć prosty
Wypróbowany ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
zastina
Arcymistrz
Arcymistrz


Dołączył: 25 Paź 2006
Posty: 12823
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: California ;P
Płeć: Kobieta

PostWysłany: 0:30:23 11-11-07    Temat postu:

Musze spróbować kiedy te przepisy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
prima
Big Brat
Big Brat


Dołączył: 29 Mar 2007
Posty: 433
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Gdańsk

PostWysłany: 18:12:33 17-11-07    Temat postu:

ten przepis ktory podalam wyzej - jest wyprobowany - daje naszemu organizmowi sporo energii - polecam i smaczengo
Powrót do góry
Zobacz profil autora
britney
Mistrz
Mistrz


Dołączył: 08 Mar 2007
Posty: 5837
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/3
Skąd: Kraków
Płeć: Kobieta

PostWysłany: 20:29:16 30-12-07    Temat postu:

Bigos jarzynowy
Składniki:
- 1 kg białej kapusty
- 3 strąki papryki w różnych kolorach
- 2 cebule
- 2 pomidory
- 1/4 szlkanki oleju
- pieprz
- cukier
- kminek
- Vegeta
Sposób przyrządzania:

Kapustę drobno poszatkować, podsmażyć na oleju w szerokim rondlu, ciągle mieszając. Cebulę pokroić w ćwierć talarki, paprykę w paseczki. Dodać do kapusty i dalej smażyć. W razie potrzeby dodać trochę oleju. Dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory oraz przyprawy: pieprz, cukier, kminek, 1 łyżkę Vegety. Dokładnie wymieszać, przykryć i dusić do miękkości. Jeśli trzeba dolać trochę wody. Podawać z chlebem jako danie główne lub jako dodatek do mięs.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
KlaudiaLaFleur
Mistrz
Mistrz


Dołączył: 17 Sie 2007
Posty: 7750
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/3
Skąd: Grimmauld Place 12

PostWysłany: 10:51:59 31-12-07    Temat postu:

nie jestem wegetarianka ale sprobuje tego jogurtu
Powrót do góry
Zobacz profil autora
casaa
Mistrz
Mistrz


Dołączył: 07 Sty 2007
Posty: 5744
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/3
Skąd: B.A.

PostWysłany: 13:36:03 31-12-07    Temat postu:

a ja sama nie wiem czy jestem czy nie.
drobiu ani mięsa(wiadomo z czego) nie jem.
ale ryby jem tylko ich sie nie brzydze

wiec sama nei wiem czy jestem czy nie
Powrót do góry
Zobacz profil autora
a_moniak
Arcymistrz
Arcymistrz


Dołączył: 21 Lut 2007
Posty: 12531
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: 23:14:12 03-01-08    Temat postu:

ja nie wyobrażam sobie żebym nie jadła mięska
Powrót do góry
Zobacz profil autora
smerfetk_a
Big Brat
Big Brat


Dołączył: 11 Lut 2007
Posty: 526
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Rybnik

PostWysłany: 22:01:10 11-01-08    Temat postu:

wegetarianką nie jestem (ale zamierzam) ale nie cierpie mięsa i unikam jak tylko moge... od dziecka tak mam
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Telenowele Strona Główna -> Kuchnia Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następny
Strona 1 z 5

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin