Forum Telenowele Strona Główna Telenowele
Forum Telenowel
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Pizza
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Telenowele Strona Główna -> Kuchnia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kamillo
Prokonsul
Prokonsul


Dołączył: 16 Lut 2007
Posty: 3517
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 3/3
Skąd: Kielce :)

PostWysłany: 1:41:55 29-04-07    Temat postu: Pizza

PIZZA KRÓLEWSKA :

Składniki:
35 dag mąki pszennej
4 dag drożdży
200 ml mleka
2 łyżki masła
szczypta soli
20 ml oliwy

Filing:
5 pomidorów
10 dag szynki
15 dag mrożonych krewetek i małży
1 puszka filetów anchois
20 dag sera mozzarella
10 dag pieczarek
1/2 papryki czerwonej
10 oliwek zielonych nadziewanych papryką i czarnych bez pestek
20 ml soku z cytryny
30 ml oliwy

Sposób przygotowania:
Podgrzać mleko i rozpuścić w nim drożdże. Mąkę, masło, mleko z drożdżami, sól wymieszać i zagnieść ciasto. Odstawić na 30-45 min. w ciepłe miejsce i przykryć papierem śniadaniowym. Nadzienie: Pieczarki umyć, pokroić i skropić sokiem z cytryny. Krewetki i małże rozmrozić, umyć i osączyć. Szynkę pokroić w grube paski, a ser w cieniutkie paseczki. Filetami anchois owinąć czarne oliwki. Zielone pokroić w plasterki. Paprykę pokroić w paski. Pomidory sparzyć, obrać i podusić na patelni. Blachę do pieczenia wysmarować oliwą. Rozciągnąć ciasto, a brzegi delikatnie zawinąć do wewnątrz. Posmarować uduszonymi pomidorami, ułożyć wszystkie składniki bez małży. Całość polać olejem z anchois i piec 25-30 min. w piekarniku w temp.230 st.C, potem ułożyć małże i piec ok.3 min.

PIZZA CZTERY PORY ROKU:

Składniki:
Ciasto:
- 400 g maki
- 30 g drożdży,
- 1 łyżka cukru,
- 250 ml letniej wody,
-1 plaska łyżeczka soli,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- olej do smarowania formy,

Toping:
- 100 g gotowanej wędzonej szynki,
- 150 g sera mozzarella,
- 100 g czarnych oliwek bez pestek,
- 100 g marynowanych pieczarek,
- 4 średnie pomidory,
- 100 g serc karczochów,
- 1 czerwona papryka,
- 1 łyżka oliwy,
- 1 łyżka oregano,
- sol, pieprz.

Wykonanie:
Mąką przesiać do miski, na środku zrobić wgłębienie, rozkruszyć do niego
drożdże. Wymieszać je z cukrem, oprószyć z wierzchu mąka, zalać 2 łyżeczkami
letniej wody. Przykryć ściereczką, zostawić na 30 min w ciepłym miejscu. Następnie wymieszać dokładnie, dodać resztę wody, sol i oliwę. Zagnieść ciasto. Podzielnic je na 4 części równej wielkości, odstawić. Mozzarellę pokroić w plastry. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skory, usunąć gniazda nasienne, rozgnieść, odcisnąć sok.
Szynkę pokroić w cieniutkie plasterki.
Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski.
Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim posmarowaną oliwą okrągłą formę do pizzy o
średnicy 30 cm. Ciasto powinno zachodzić na ścianki formy. Wierzch ciasta
skropić oliwa.
Ułożyć na cieście warstwę pomidorów i przyprawić je pieprzem. Placek podzielic
paskami papryki na 4 części, następnie układać po kolei:
na jednej części mozzarelle,
na drugiej oliwki,
na trzeciej serca karczochów i pieczarki,
na czwartej szynkę. Wierzch posypać oregano.
Piec około 25 min w piekarniku ogrzanym do temperatury 200 stopni.

PIZZA PEPPERONI:

Sos
Składniki:
1 łyżeczka masła
1 cebulka
1 ząbek czosnku
1 puszka krojonych pomidorów
½ kostki bulionu warzywnego
1 łyżeczka oregano
1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
1 łyżeczka ketchupu
sproszkowany czosnek
sól, mąka ziemniaczana

Sposób wykonania:
Podsmażyć pokrojoną cebulkę i czosnek. Dodajemy odsączony sok z pomidorów i zagotowujemy. Po paru minutach dodajemy kostkę bulionową, oregano, pietruszkę, ketchup i jeszcze 5 min. Gotujemy. Pomidory zmiksować , dodać do reszty i jeszcze 10 minut gotować. Doprawić czosnkiem w proszku i solą. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną. Na zdjęciu sos jest zrobiony ze świeżych pomidorów.
Uwaga! Sos powinien być bardzo gęsty.

Ciasto:
Składniki:
100g ml ciepłego mleka
200 g mąki
½ paczuszki drożdży ( Dr.Oetker )
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju z oliwek
1 łyżka przypraw: oregano, natka pietruszki, szczypiorek, sproszkowany czosnek, sproszkowana cebula
Sposób wykonania:
Mieszamy mleko (temp.ok.35°C) z cukrem i drożdżami, zostawiamy na 10 min. w cieple. Przesianą mąkę mieszamy z przygotowanym mlekiem, dodajemy sól i olej. Żeby uzyskać dobry smak wsypujemy przyprawy. Wyrabiamy elastyczne ciasto (ewentualnie dodać 1-3 łyżki mleka).
Przykryć ciasto ściereczką i pozostawić ok.30 min. w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy wyrośnie, wyrabiamy je jeszcze przez minutę i formujemy kulę. Wałkujemy ciasto, aż otrzymamy okrągły placek o średnicy 30cm. I grubości kilku mm. Ułożyć pizzę na papierze do pieczenia i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20-30 min.

SMACZNEGO
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Olcia
King kong
King kong


Dołączył: 05 Sty 2007
Posty: 2364
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 2/3
Skąd: Kielce

PostWysłany: 10:28:17 29-04-07    Temat postu:

PRZEPIS NA PIZZĘ
Do zrobienia pizzy potrzebujemy 300g mąki. O mące zapomnieć się raczej nie da, przynajmniej trudno mi to sobie wyobrazić. Z mąki formujemy kopczyk z wgłębieniem, do którego wlewamy około 0.5 szklanki letniej wody i wkruszamy drożdże (ok. 20g). Woda nie może być gorąca, bo nam zabije drożdże i zamiast pizzy będzie opłatek wigilijny. Nie może też być zimna, bo drożdże nie wystratują.

Po chwili na powierzchni wody powinna się utworzyć skorupa z pęknięciami - znak, że drożdże pracują. Dodajemy sól (pół łyżeczki) i ze dwie łyżki oliwy (z oliwek, nie jakiś tam olej).

Całość mieszamy i ugniatamy rękami aż do poczucia skrajnego zmęczenia nadgarstków i uzyskania jednolitej miękkiej masy. Oprószone mąką zostawiamy na jakieś 20 minut w cieple, aby podrosło.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować lub rozgnieść rękami w celu zyskania żądanego kształtu i pozostawić na blasze na parę minut, aby jeszcze podrosło. Blachę wcześniej natłuścić, a najlepiej wyłożyć specjalnym papierem do pieczenia ciast.
W międzyczasie zrobiliśmy sos, wykorzystując do tego roztarty pomidor, oliwę, posiekaną cebulę i czosnek. Do sosu dodajemy obowiązkowo pieprzu, a zależnie od nastroju i fantazji także papryki, soli i innych przypraw

Na górę kładziemy salami, warzywa - np. cebula, papryka. Można położyć przesmażone wcześniej i przyprawione pieczarki. Całość obficie przesypujemy startym serem (w ideale jest to mozzarella, choć nie koniecznie). Na koniec możemy posypać bazylią, oregano lub oliwkami.

Piec musi być nagrzany możliwie najlepiej. W piekarniu 220 st.C z termoobiegiem pizza jest gotowa po około 12 minutach.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
zastina
Mistrz
Mistrz


Dołączył: 25 Paź 2006
Posty: 12823
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: California ;P
Płeć: Kobieta

PostWysłany: 14:07:12 29-04-07    Temat postu:

Ja uwielbiam pizze ale taką z Pizzy Hut albo z jakieś innej pizzeri
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Olcia
King kong
King kong


Dołączył: 05 Sty 2007
Posty: 2364
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 2/3
Skąd: Kielce

PostWysłany: 14:11:33 29-04-07    Temat postu:

Z Piszzy Hut jest pyszna
Powrót do góry
Zobacz profil autora
anecik
Mistrz
Mistrz


Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 11893
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: 14:15:42 29-04-07    Temat postu:

A ja najbardziej lubię pizzę z takiej pizzerii, ale nie pamiętam nazwy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
zastina
Mistrz
Mistrz


Dołączył: 25 Paź 2006
Posty: 12823
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: California ;P
Płeć: Kobieta

PostWysłany: 14:22:11 29-04-07    Temat postu:

Ja to z Pizzy Hut i z takiej pizzeri co jest u mnie Pizzeria Prima
Powrót do góry
Zobacz profil autora
nicole
Idol
Idol


Dołączył: 17 Mar 2007
Posty: 1862
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Poznań

PostWysłany: 18:53:43 29-04-07    Temat postu:

uwielbiam pizze, nieważne czy z Pizzy Hut czy domowa - zawsze zjem
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Natalia
Mistrz
Mistrz


Dołączył: 02 Lut 2006
Posty: 19271
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: 0:52:06 06-05-07    Temat postu:

kocham pizze ale tylko i wyłaccznie z restauracji no moze byc z Pizzy Hut

ale takije domowej kupionej nie lubie

Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kamillo
Prokonsul
Prokonsul


Dołączył: 16 Lut 2007
Posty: 3517
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 3/3
Skąd: Kielce :)

PostWysłany: 8:29:34 06-05-07    Temat postu:

boże,ale mi ślinka cieknie na widok tej pizzy.Musze se zamówić bo nie wytrzymam
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Olcia
King kong
King kong


Dołączył: 05 Sty 2007
Posty: 2364
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 2/3
Skąd: Kielce

PostWysłany: 10:03:24 06-05-07    Temat postu:

Kurczę Natalia, smaka mi zrobiłaś
Powrót do góry
Zobacz profil autora
sandrusia122
Idol
Idol


Dołączył: 31 Maj 2007
Posty: 1032
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/3
Skąd: Colombia
Płeć: Kobieta

PostWysłany: 12:24:36 25-06-07    Temat postu:

Pizza Calzone z wędliną i serem:
Powrót do góry
Zobacz profil autora
sandrusia122
Idol
Idol


Dołączył: 31 Maj 2007
Posty: 1032
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/3
Skąd: Colombia
Płeć: Kobieta

PostWysłany: 12:25:10 25-06-07    Temat postu:

Pizza Calzone z wędliną i serem:


boczek wędzony - 10 dag
cebula - 1 szt
ciepła woda - 1 szklanka
drożdże - 2,5 dag
jajko - 1 szt
mąka - 20 dag
mortadela - 10 dag
mozarella - 8 dag
oliwa - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
ser żółty - 3 łyżki
sól - 1/2 łyżeczki



Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki ciepłej wody, dodać sól, oliwę, mąkę, dolać resztę wody i wyrobić gładkie ciasto.
Odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
Przygotować farsz: cebulę obrać , pokroić w plasterki i podsmażyć na oleju. Połączyć z pokrojoną mortadelą, mozarellą i boczkiem.
Dodać ser i jajko, doprawić solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkować na dwa niezbyt cienkie placki. Jeden wysmarować olejem, położyć farsz, przykryć drugim plackiem i dokładnie zlepić brzegi.
Wierzch posmarować olejem. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Sonik
Idol
Idol


Dołączył: 19 Lut 2007
Posty: 1672
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/3
Skąd: Beaufort ;)
Płeć: Kobieta

PostWysłany: 20:59:39 13-07-07    Temat postu:

Uwielbiam pizze
Powrót do góry
Zobacz profil autora
sandrusia122
Idol
Idol


Dołączył: 31 Maj 2007
Posty: 1032
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/3
Skąd: Colombia
Płeć: Kobieta

PostWysłany: 15:23:55 17-07-07    Temat postu:

Ja też uwielbiam pizze a zwłaszcza Margherrite i Vere..
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Baron23
Komandos
Komandos


Dołączył: 02 Maj 2007
Posty: 741
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: UTAH

PostWysłany: 15:14:45 25-07-07    Temat postu:

W Dominium sa tanie i pyszne pizze!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Telenowele Strona Główna -> Kuchnia Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następny
Strona 1 z 5

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin