Forum Telenowele Strona Główna Telenowele
Forum Telenowel
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Przepisy na ciasta
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Telenowele Strona Główna -> Kuchnia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Mateusz
Arcymistrz
Arcymistrz


Dołączył: 27 Gru 2006
Posty: 22848
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Gdańsk

PostWysłany: 19:51:42 28-04-07    Temat postu: Przepisy na ciasta

Tutaj będziemy wstawiać przepisy na jakieś pyszna ciasta

Ostatnio zmieniony przez Mateusz dnia 8:03:40 29-04-07, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
zastina
Mistrz
Mistrz


Dołączył: 25 Paź 2006
Posty: 12823
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: California ;P
Płeć: Kobieta

PostWysłany: 19:56:51 28-04-07    Temat postu:

Ja jak znajde to wstawie przepis an moje ulubione ciasto ;;Krówke''
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kulka
Mistrz
Mistrz


Dołączył: 30 Paź 2006
Posty: 11960
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: 20:57:56 28-04-07    Temat postu:

Znałam przepis na takie proste ciasto, które robi się bardzo szybko, ale nie wiem, gdzie mam przepis
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kamillo
Prokonsul
Prokonsul


Dołączył: 16 Lut 2007
Posty: 3517
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 3/3
Skąd: Kielce :)

PostWysłany: 0:59:59 29-04-07    Temat postu:

"Lambada"

Składniki:
2 budynie waniliowe
1 litr soku pomarańczowego z kartonu
3/4 szklanki cukru kryształu
500 ml śmietany kremówki(30%)
duża paczka biszkoptów
starta czekolada

Sposób przyrządzenia:
Z kartonu odlać ok.150 ml soku i nim nasączyć biszkopty, ułożone wcześniej na wysmarowanej margaryną blasze lub tortownicy. Pozostały sok wlać do garnka, wsypać cukier i ugotować budynie. Gorąca masę wylać na nasączone biszkopty i pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno i wyłożyć na wystudzoną masę. Wierzch posypać startą czekoladą. Ciasto przechowywać w lodówce, przed podaniem warto je schłodzić ok, godziny czasu, aby masa dobrze stężała.

"Jabłecznik z budyniem"

Składniki:
0,5 kg mąki
1 kostka margaryny
2 jajka
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 budynie śmietankowe
jabłka

Sposób przyrządzenia:
Zagnieść ciasto i podzielić je na dwie części. Jedną część wyłożyć na blachę, na to jabłka pokrojone w plasterki. Następnie gorący budyń i drugą połowę ciasta wyłożyć na gorący budyń. Piec około 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Przed włożeniem ciasta do piekarnika wierz ciasta można posypać sezamem.

"Brzdąc na kremówce"

Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
¾ szklanki mąki pszennej
¾ maki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
1 szklanka śmietany kremówki
½ szklanki cukru
1 mały cukier waniliowy
½ łyżki kakao
2 łyżeczki żelatyny

Sposób przyrządzenia:
Białka oddzielić od żółtek. Białka mocno schłodzić i ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijając porcjami dodawać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Gdy masa będzie jednolita przelać do tortownicy, upiec. Wszystkie składniki kremu mieszając doprowadzić do wrzenia, schłodzić, odstawić na kilka godzin do lodówki. Żelatynę rozpuścić w ½ szklanki wody. Schłodzony krem miksować lub ubijać powoli dodając rozpuszczoną żelatynę. Odstawić. Biszkopt przekroić na połowę lub 3 części, przełożyć kremem. Schłodzić.
Uwaga: kakao można zastąpić owocami dodawanymi na końcu.

SmAcZnEgO
Powrót do góry
Zobacz profil autora
...::Justyna::...
Mistrz
Mistrz


Dołączył: 04 Lis 2006
Posty: 11908
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/3
Skąd: Królewskie miasto-Kraków ^^
Płeć: Kobieta

PostWysłany: 11:28:43 29-04-07    Temat postu:

Ciasto czekoladowe

Składniki:
6 jajek
1 szklanka cukru pudru (ja dodaję trochę mniej)
1 kostka margaryny
3/4 szklanki. kakao + 1 łyżka mąki ziemniaczanej (dopełnić mąką pszenną, tak by w sumie składników była 1 szklanka)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
1 krem do tortów (przetestowałam już wiele i uważam, że do tego ciasta najlepszy jest krem dr. Oetkera waniliowy).

Sposób przyrządzenia:
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Nie przerywając ucierana, dodawać po jednym żółtku. Następnie masę połączyć z pozostałymi sypkimi składnikami, to znaczy: z kakao, obydwiema mąkami i proszkiem do pieczenia. Na końcu ubić pianę z białek i delikatnie mieszając, połączyć z czekoladową masą. Tak przygotowane ciasto podzielić na trzy (w miarę równe) części. Każdą część upiec osobno w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 min. Upieczone, wystudzone placuszki (są bardzo cienkie) niczym nie nasączając (gdyż same w sobie są wilgotne), przełożyć gotowym kremem. Przełożone ciasto polać czekoladową polewą, tworząc tak zwane esy-floresy.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Olcia
King kong
King kong


Dołączył: 05 Sty 2007
Posty: 2364
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 2/3
Skąd: Kielce

PostWysłany: 14:12:09 29-04-07    Temat postu:

Bardzo fajne przepisy, może coś przyrządzę
Powrót do góry
Zobacz profil autora
...::Justyna::...
Mistrz
Mistrz


Dołączył: 04 Lis 2006
Posty: 11908
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/3
Skąd: Królewskie miasto-Kraków ^^
Płeć: Kobieta

PostWysłany: 15:39:43 29-04-07    Temat postu:

w takim razie smacznego
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Paolcia:)
Mistrz
Mistrz


Dołączył: 26 Sie 2006
Posty: 18831
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Jordanów

PostWysłany: 19:09:59 29-04-07    Temat postu:

"Ananasek"

I. Upiec jasny biszkopt.

Składniki:
6 jajek
1 szklanka cukru kryształu
1 szklanka mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:
1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.
2. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać.
3. Wylać na formę do pieczenia.
4. Piec w temperaturze 160-180*C około 30-40 minut.

II. Masa budyniowa.

Składniki:
1 puszka ananasów
1 budyń śmietankowy lub waniliowy

Wykonanie:
1. Z 1 puszki ananasów odlać sok.
2. Na soku ugotować budyń śmietankowy lub waniliowy.
3. Owoce ananasa pokroić w kostkę, połączyć z budyniem i przestudzić.

III. Piana.

Składniki:
1/2 szklanki białek
1/2 szklanki cukru kryształu
15 dag wiórek kokosowych

Wykonanie:
1. Białka ubić z cukrem.
2. Dodać kokos i lekko wymieszać.

IV. Przełożenie placka.

Biszkopt - masa budyniowa - piana.

Zapiec w gorącym piekarniku na złoty kolor w temperaturze 180*C.

SMACZNEGO
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kamillo
Prokonsul
Prokonsul


Dołączył: 16 Lut 2007
Posty: 3517
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 3/3
Skąd: Kielce :)

PostWysłany: 8:41:36 30-04-07    Temat postu:

PRZEPYSZNE RAFAELLO :

Składniki:
200 g maki
300 g cukru
4 jajka
5 łyżeczek proszku do pieczenia w razie potrzeby dodać więcej
3/4 kostki margaryny np. Kasia
2 saszetki ugotowanego ryżu na słodko ( gotować w osłodzonej wodzie 5 łyżek cukru na litr wody)
wiórki kokosowe szklanka
3 szklanki mleka i pół szklanki wody
budyń waniliowy
2 opakowania wafli tortowych bądź krakersów

Sposób wykonania :
Wszystkie składniki wsypać do miski i mieszać 5 min mikserem ( wiórki i ryż wsypać po wymieszaniu i delikatnie wymieszać z masą łyżka). Ubić białka na sztywną piane i dodać do masy. Krakersy namoczyć w mleku i nałożyć na tortownice... przełożyć masą i wsadzić do lodówki na 1,5 godziny.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
*KaMcIa*
Prokonsul
Prokonsul


Dołączył: 25 Mar 2007
Posty: 3232
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/3
Skąd: Cancun

PostWysłany: 8:51:17 30-04-07    Temat postu:

Lodowiec:

Masa:
5 żółtek
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżki budyniu waniliowego
1 szklanka mleka
cukier waniliowy
25 dag masła
2 łyżki kakao
Ponadto:
1 opakowanie biszkoptów (15 dag)
bakalie
gorzka czekolada
1 galaretka wiśniowa
dowolne owoce do dekoracji

Żółtka ubić z cukrem, dodać budyń i 3-4 łyżki zimnego mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym, i do gotującego się mleka wlać masę z żółtek, ciągle mieszając. Gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Następnie ostudzić.

Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, i dalej ucierając dodawać porcjami ostudzony budyń. Gotową masę podzielić na dwie części i do jednej dodać kakao.

Dno średniej wielkości tortownicy wyłożyć biszkoptami (biszkopty można nasączyć dowolnym ponczem np. przegotowana woda + sok z cytryny). Na biszkopty wyłożyć ciemną masę i posypać ją pokrojoną w kosteczki czekoladą i bakaliami. Następnie rozłożyć drugą warstwę biszkoptów, a na nie jasną masę. Na jasnej masie rozłożyć dowolne owoce np. wydrylowane wiśnie i zalać tężejącą galaretką, przygotowaną wcześniej według przepisu na opakowaniu.

Całość włożyć do lodówki na ok. 3 godziny.

Smacznego.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Paolcia:)
Mistrz
Mistrz


Dołączył: 26 Sie 2006
Posty: 18831
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Jordanów

PostWysłany: 12:11:09 30-04-07    Temat postu:

MAŚLANE RAFAELLO

Składniki

Biszkopt:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 niepełna szklanka mąki krupczatki
- 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
- sok z cytryny

Masa:
- 1 litr mleka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 25 dag masła roślinnego
- aromat waniliowy

Posypka:
- 20 dag kokosu
- 20 dag masła
- 1 łyżka cukru

Sposób przygotowania:
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy i piec ok. 25 minut w temperaturze 170 st. C. Ostudzić i nasączyć wodą z sokiem z cytryny.

Mąkę i cukier rozmieszać w jednej szklance mleka. Resztę zagotować. Wlać mleko rozmieszane z mąką i cukrem. Chwilę pogotować. Ostudzić. Masło utrzeć, dodając zimny budyń, pod koniec ucierania dodać aromat waniliowy. Masę przełożyć na biszkopt.

Masło roztopić, dodać cukier i kokos. Usmażyć na złoty kolor, wystudzić i przełożyć na masę.

Ciasto schłodzić w lodówce.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Rubi :)
Idol
Idol


Dołączył: 20 Lut 2007
Posty: 1030
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: 11:43:03 04-05-07    Temat postu:

Ostatnio bedąc z mamą w hypernovie kupiłyśmy tiramisu w paczce. Jest to naprawde przepyszne ciasto a robi sie je bardzo szybko no i nie trzeba wielu "swoich" składników. Polecam!

P.S. Na początek mozna kupic jedna paczke ale z niej wychodzi dosc mało ciasta, a wiec lepiej byloby zrobic z dwóch porcji
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Olcia
King kong
King kong


Dołączył: 05 Sty 2007
Posty: 2364
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 2/3
Skąd: Kielce

PostWysłany: 18:38:23 04-05-07    Temat postu:

Oj, tiramisu uwielbiam Ja kupowałam często w piekarni "Pod telegrafem" (w Kielcach takie piekarnie są, nie wiem, jak w onnych miastach) i bardzo mi smakowały A teraz sama przyrządzam
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Jeanette
Prokonsul
Prokonsul


Dołączył: 08 Kwi 2006
Posty: 3980
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Ciudades Mágicas De La Hada
Płeć: Kobieta

PostWysłany: 10:49:19 06-05-07    Temat postu:

moja sista kiedyś robiła tiramisu
tylko że zamiast tego sera to serki homogenizowane danona
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kamillo
Prokonsul
Prokonsul


Dołączył: 16 Lut 2007
Posty: 3517
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 3/3
Skąd: Kielce :)

PostWysłany: 16:37:23 23-05-07    Temat postu:

Czy ma ktoś jakiś przepis na tort z owocami?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Telenowele Strona Główna -> Kuchnia Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin