Forum Telenowele Strona Główna Telenowele
Forum Telenowel
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Green Day
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Telenowele Strona Główna -> Muzyka
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Wronka
Idol
Idol


Dołączył: 07 Maj 2007
Posty: 1696
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: 13:47:30 24-06-07    Temat postu: Green Day

Green Day – amerykańska grupa grająca muzykę pop punk. Utworzona została z inicjatywy Billie'go Joe Armstronga i Michaela Pritcharda (Mike Dirnt) w 1989 roku. Prawdziwą sławę na skalę światową przyniosła zespołowi płyta Dookie (1994).

W czerwcu 2005 roku zespół Green Day dał drugi w swej karierze koncert w Polsce – zagrał w katowickim Spodku.

Pod koniec 2006 roku zespół rozpoczął współpracę z NRDC (The Natural Resources Defense Council). Ostrzegają ludzi o zbytnim uzależnieniu Ameryki od ropy naftowej i dają rady jak nie przyczyniać się do degradacji środowiska.

Powrót do góry
Zobacz profil autora
Aga;]
Big Brat
Big Brat


Dołączył: 20 Lut 2007
Posty: 964
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kraków ;]

PostWysłany: 21:46:55 18-07-07    Temat postu:

mój ulubiony zespół.
Uwielbiam ich wcześniejsze płyty i do dziś żałuję, ze nie pojechałam na ich koncert do Spodka
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Aniucha
Mistrz
Mistrz


Dołączył: 28 Paź 2005
Posty: 10101
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: 15:08:22 22-07-07    Temat postu:

Bardzo lubię ich piosenki
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Deborah
Mistrz
Mistrz


Dołączył: 23 Lut 2007
Posty: 11312
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 2/3
Skąd: z Karwi :P
Płeć: Kobieta

PostWysłany: 15:43:32 23-07-07    Temat postu:

Czegoś tutaj nie rozumiem... Mój temat o Green Day <Link> został zamknięty mimo, iż był napisany dokładnie 2 miesiące wcześniej niż ten.. To trochę nie fair, proponuje usunąć ten temat a mój znowu otworzyć Samo zdublowanie mojego tematu było już złamaniem regulaminu i nie wiem dlaczego akurat mój został zamknięty mam nadzieje, że będzie to skorygowane. A dla osób otwierających nowy temat mam rade:

!! ZANIM OTWORZYCIE NOWY TEMAT UŻYWAJCIE OPCJI SZUKAJ aby się upewnić czy nie dubluje się tematu !!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
scarlet1
Idol
Idol


Dołączył: 20 Lip 2007
Posty: 1461
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Tree Hill ;)

PostWysłany: 16:53:09 09-08-07    Temat postu:

bardzo lubie ten zespół , mają fajne piosenki
Powrót do góry
Zobacz profil autora
~Marichuy~
Big Brat
Big Brat


Dołączył: 10 Wrz 2007
Posty: 803
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: 17:48:20 13-09-07    Temat postu:

Historia

W 1982 roku dwoje dziesięciolatków, z położonego kilka mil od Berkeley, Rodeo w Kalifornii, spotkało się w przydrożnej knajpce. Zaczęli rozmawiać ze sobą o heavy metalu. Byli to Billie Joe Armstrong i Mike Dirnt. Początkowo duet spotykał się w domu i grał utwory np. Van Halena. Tak zaczęła się historia grupy Sweet Children 1988, która później zmieniła nazwę na Green Day. Od początku perkusistą grupy był John Kiffmeyer (Al Sobrante). Opuścił on jednak zespół po wydaniu "1,039/Smoothed Out Slappy Hours".

Na następnych płytach perkusistą był już Tre Cool, który z zespołem gra do dziś. Płytę Dookie, która przyniosła im sławę, wydali z wytwórnią Reprise Records. Nie spodobało się to środowisku punkowemu, które uznało to za zaprzedanie się kapeli. Urządzano pikiety przed koncertami. Billie odpowiadał: "Jedyne, o co nam chodzi, to grać rock'n'roll – muzykę która przemawiałaby do ludzi. Wywodzimy się z ruchu punkowego, ale nie biegamy po ulicach z tabliczką "punk rock" na piersi. Proponujemy piosenki dla ludzi którzy maja takie same ideały co my. Piosenki które, być może, pomogą niektórym z nich pozbierać się do kupy i zobaczyć świat w innym świetle".

Od czasu Dookie (15 milionów sprzedanych płyt) do American Idiot (14 milionów) żaden z ich albumów nie zbliżył się do granicy 15 milionów sprzedanych egzemplarzy (Insomniac - 10 milionów, Nimrod. - 7 milionów, Warning - 5 milionów).

Wydawało się, że zespół rozpadnie się, gdyż po albumie Nimrod. nastąpiła długa przerwa w nagrywaniu. Billie tłumaczył ją tym, że muzycy potrzebowali czasu dla swoich rodzin. Kolejnym niepokojącym wydarzeniem było wydanie kolejno 2 albumów typu "best of": International Superhits! i Shenanigans (na której zawarto piosenki nie umieszczone na poprzednich kompilacjach). Jednak w 2004 roku grupa wróciła z płytą American Idiot. Przyniosła ona zespołowi sukces na skalę światową - została entuzjastycznie przyjęta przed dawnych fanów, ale też zyskała wielu nowych. Krytycy opisywali ją jako punk-operę wszech czasów. Płyta powstała przypadkowo, gdyż materiał do następnego krążka Green Daya – Cigarettes and Valentines – został skradziony ze studia nagraniowego.

Dyskografia
1,039/Smoothed Out Slappy Hours (1990)
Kerplunk! (1992)
Dookie (1994)
Insomniac (1995)
Nimrod. (1997)
Warning: (2000)
International Superhits! (2001)
Shenanigans (2002)
American Idiot (2004)
Bullet in a Bible (2005, zapis koncertu w Milton Keynes Bowl)

Teledyski
1994 Longview
1994 Basket Case
1994 When I Come Around
1995 Geek Stink Breath
1995 Stuck With Me
1995 Brain Stew / Jaded
1995 Walking Contradiction
1997 Hitchin' A Ride
1998 Good Riddance/Time Of Your Life
1998 Redundant
1998 Nice Guys Finish Last
1999 Last Ride In
2000 Minority
2001 Warning
2001 Waiting
2002 Macy's Day Parade
2002 Poprocks & Coke
2002 Maria
2004 American Idiot
2004 Boulevard of Broken Dreams
2005 Holiday
2005 Wake Me Up When September Ends
2005 Jesus of Suburbia
2006 The Saints Are Coming
2007 Working Class Hero

Nagrody
1995 – Circus poll:
Najlepszy nowy artysta: Green Day
Najlepsze CD: Dookie
Najlepsza okładka CD: Dookie
Najlepszy basista: Mike Dirnt
Najlepszy perkusista: Tre Cool
1995 – The Bay Area Music Awards:
Znakomity album: Dookie – Green Day
Znakomity zespół (Green Day)
Znakomity basista (Mike Dirnt)
Znakomity perkusista (Tre Cool)
1995 – Grammy:
Alternatywne muzyczne osiągnięcie (Dookie)
2001 – California Music Awards (The Bammies):
Znakomity album (Warning:)
Znakomity albumPunk Rockowy/Ska (Warning:)
Znakomity zespół
Znakomity wokalista płci męskiej
Znakomity basista
Znakomity perkusista
Znakomity autor piosenek
Znakomity artysta wchodzący w skład zespołu
2001 – Kerrang's Awards:
Klasyczny autor piosenek
2003 – California Music Awards:
Znakomita grupa
Artysta roku
Najlepszy gitarzysta (Billie Joe)
"Dusza Rocka"
2004 – Spike TV's 2004 Video Game Awards:
Najlepsza piosenka w grze video
2005 – Grammy:
Najlepszy rockowy album
2005 – Nickelodeon Kid's Choice Awards:
Ulubiony zespół/grupa
2005 – Canadian Juno award:
Najlepszy na świecie album roku
2005 – MTV Music Video Awards:
7 z 8 nagród Moon Man

Nominacje do nagród
1996 – American Music Awards:
Najlepszy alternatywny zespół
Najlepszy artysta
1995 – Grammy:
Najlepszy nowy artysta
Rockowe osiągnięcie przez duet lub zespół z wokalistą (Basket Case)
Hard Rockowe osiągnięcie (Longview)
2001 – Kerrang's Awards:
Najlepszy na świecie występ na żywo
Najlepszy zespół na świecie
2005 – Grammy:
Nagranie roku
Album roku
Producent roku – Rob Cavallo
Najlepsza krótka forma muzycznego wideo – American Idiot
2005 – British Awards in the UK:
Najlepsza na świecie grupa
2006 – MTV Video Music Awards:
Najlepszy rockowy teledysk (Wake me up when September ends)


źródło WIKIPEDIA
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Toxic
Big Brat
Big Brat


Dołączył: 09 Gru 2007
Posty: 803
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: ZadupiE XD

PostWysłany: 2:00:38 27-01-08    Temat postu:

fajne maja piosenki, ogolnie ich lubie
Powrót do góry
Zobacz profil autora
solitary
Big Brat
Big Brat


Dołączył: 23 Sty 2008
Posty: 916
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Tychy =D
Płeć: Kobieta

PostWysłany: 19:57:42 17-08-08    Temat postu:

Bardzo ich lubie. Wokalista.. jest słooodki.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
pauluś51
Wstawiony
Wstawiony


Dołączył: 04 Maj 2007
Posty: 4010
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Szczecin
Płeć: Kobieta

PostWysłany: 21:04:49 18-09-09    Temat postu:

Do pewnego czasu niew przepadałam za ich piosenkami
Ale w wakacje bedąc w Stanach w Chicago byłam z kuzynką na ich koncercie I zmieniłam o nich zadanie Niektóre piosenki mają bardzo fajne
Powrót do góry
Zobacz profil autora
britney
Mocno wstawiony


Dołączył: 08 Mar 2007
Posty: 5837
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/3
Skąd: Kraków
Płeć: Kobieta

PostWysłany: 21:23:40 26-01-10    Temat postu:

Są świetni Szkoda ,że nie będzie narazie ich koncertu w Polsce. Oglądałam ostatnio ich koncert na MTVN HD i cudni są
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Morgiana
Idol
Idol


Dołączył: 27 Sty 2009
Posty: 1129
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: 21:29:22 08-02-10    Temat postu:

kocham ,kocham kocham
cudowny zespół,mają świetne piosenki
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Lilijka
Mistrz
Mistrz


Dołączył: 18 Lip 2007
Posty: 14259
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 2/3
Skąd: Neverland
Płeć: Kobieta

PostWysłany: 18:19:19 09-02-10    Temat postu:

może słyszałam za mało piosenek, może akurat jakichś nietrafionych, ale pod rock/punk nie podchodzi mi to zupełnie - tak samo jakby Avril zaszufladkować do punku
Powrót do góry
Zobacz profil autora
gocha55
Idol
Idol


Dołączył: 31 Mar 2008
Posty: 1825
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: 17:27:27 12-02-10    Temat postu:

Ja tez bardzo lubię ich zespół, maja bardzo dobre kawałki
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Emmi.
Mistrz
Mistrz


Dołączył: 04 Maj 2008
Posty: 11858
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/3
Skąd: z łóżka Draconka <3
Płeć: Kobieta

PostWysłany: 10:24:57 13-02-10    Temat postu:

Fanką nie jestem, ale kilka kawałków mają naprawdę świetnych.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ZampiVanez
Moderator
Moderator


Dołączył: 31 Maj 2013
Posty: 51595
Przeczytał: 225 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Sosnowiec
Płeć: Kobieta

PostWysłany: 10:44:27 13-10-17    Temat postu:

ma świetne piosenki
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Telenowele Strona Główna -> Muzyka Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin