Forum Telenowele Strona Główna Telenowele
Forum Telenowel
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Bożena Dykiel

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Telenowele Strona Główna -> Aktorzy i aktorki polscy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Luimelia
Moderator
Moderator


Dołączył: 31 Maj 2013
Posty: 55404
Przeczytał: 27 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Sosnowiec
Płeć: Kobieta

PostWysłany: 14:34:08 15-06-13    Temat postu: Bożena Dykiel

Bożena Dykiel (ur. 26 sierpnia 1948 w Grabowie) – polska aktorka. W latach 1970–1972 występowała w Studenckim Teatrze Satyryków (STS), a w latach 1972–1985 w Teatrze Narodowym w Warszawie.






Filmografia :

1971: Uciec jak najbliżej – autostopowiczka
1972: Trzeba zabić tę miłość – Jola
1973: Janosik – Szlachcianka
1973: Wesele – Kasia
1974: Pójdziesz ponad sadem – Zocha
1974: Awans – Malwina
1974–1975: Ziemia obiecana – Mada Muller
1976: Motylem jestem, czyli romans 40-latka – Walendziakowa
1976: Ognie są jeszcze żywe – Krystyna
1976: Brunet wieczorową porą – Anna, żona Michała
1976: Smuga cienia
1977: Akcja pod Arsenałem – sanitariuszka Tamara
1977: Trzy po trzy
1978: Jarosławna, korolewa francji (Yaroslavna, koroleva Frantsii)
1980: Kontrakt – Ewa
1980–2000: Dom – Halina Jańczak
1980: Nasze podwórko -dozorczyni
1981: Miłość ci wszystko wybaczy – Zula Pogorzelska
1981: Człowiek z żelaza – kadrowa
1981: Filip z konopi – Jańcia, była służąca Leskich
1981: Wojna światów – następne stulecie – pielęgniarka
1981: Yokohama
1981: Znachor – Sonia
1982: Przesłuchanie – chłopka
1982: Do góry nogami – Matka Gerarda
1982: Wyjście awaryjne – Kolędowa
1983: Alternatywy 4 – Miećka Aniołowa
1984: Przemytnicy – Bombina
1984: Kobieta z prowincji – Jadźka
1984: Czas dojrzewania – Wiśka
1984: Trzy młyny – Bujna
1984: Tumor Witkacego – kobieta obgadująca Witkacego)
1985: Mokry szmal – ciotka Nina
1985: Menedżer – sekretarka
1985: Pewnego letniego dnia
1985: Ga, ga: Chwała bohaterom – właścicielka mieszkania
1985: Sam pośród swoich – żona gospodarza
1985: Temida – Helena Rumieniowa
1985: Chrześniak – Barmanka
1986: Big Bang – Sklepowa Zosia
1986: Boczny tor – Jola
1986: Magma
1987: Cesarskie cięcie – pielęgniarka Laparkowska
1987: Ballada o Januszku – kierowniczka
1987: Rzeka kłamstwa – Maryna
1987: W zawieszeniu – Fela
1988: Niezwykła podróż Baltazara Kobera – Garganella
1988: Biesy (Possédés, Les) – Wirginska
1988: Dekalog VII – kasjerka
1989: Co lubią tygrysy – badylara
1989: Sztuka kochania – pacjentka
1990: Kramarz – gospodyni
1991: Rozmowy kontrolowane – Kokoszka
1991: Dziecko szczęścia – Pani Gizella
1992: Kawalerskie życie na obczyźnie – Frau Luther
1992: Szwedzi w Warszawie
1993: Lupus
1993: Dwa księżyce – Malwina
1993–1994: Bank nie z tej ziemi – Magda, sekretarka w banku
1994: Przygody Joanny – Pani Hania
1994: Jest jak jest – Leokadia Dumowicz
1994: O przemyślności kobiety niewiernej. Sześć opowieści z Boccaccia wziętych – Szewcowca
1995: Nic śmiesznego – pani stomatolog
1995: Wielki tydzień – Piotrowska
2000–2006: Plebania – Maria Potoczna (2001 – 2003)
2000: To ja, złodziej – Ratajowa
2002: Dzień świra – Sąsiadka Adasia
od 2003: Na Wspólnej – Maria Zięba
2006: Wszyscy jesteśmy Chrystusami – Sąsiadka Miauczyńskich
2007: Dylematu 5 – Kobieta z banku
2009: Mniejsze zło (film) – Kierowniczka DPT w Radziejowicach
2012: Nigdy się nie dowiesz

Gościnnie

1974–1977: Czterdziestolatek – Walendziakowa
1975: Obrazki z życia – Urzędniczka Kowalska
1975: Noce i dnie – Andzia Torebkówna
1981: Białe tango – Wynajmująca mieszkanie
1987: 07 zgłoś się – Bożenka, barmanka w knajpie w odc. 20
1999–2006: Na dobre i na złe – Maria Mejer, matka Jacka (2003)
2010: Usta usta – terapeutka Felicja (odc.6)

Polski dubbing

2004: Rogate ranczo – Madzia
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Angelica
Moderator
Moderator


Dołączył: 25 Gru 2006
Posty: 207644
Przeczytał: 264 tematy

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Baker Street
Płeć: Kobieta

PostWysłany: 21:43:53 16-07-14    Temat postu:

w Znachorze i Wyjściu awaryjnym była świetna
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Aisha
Mistrz
Mistrz


Dołączył: 26 Gru 2012
Posty: 14067
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Żory
Płeć: Kobieta

PostWysłany: 16:34:53 19-07-14    Temat postu:

Fotki

Powrót do góry
Zobacz profil autora
Luimelia
Moderator
Moderator


Dołączył: 31 Maj 2013
Posty: 55404
Przeczytał: 27 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Sosnowiec
Płeć: Kobieta

PostWysłany: 13:08:02 17-02-19    Temat postu:

Fotki



Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Telenowele Strona Główna -> Aktorzy i aktorki polscy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin