Forum Telenowele Strona Główna Telenowele
Forum Telenowel
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Proste przepisy
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 7, 8, 9, 10, 11  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Telenowele Strona Główna -> Kuchnia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  

Lubisz gotować ?
uwielbiam !
35%
 35%  [ 28 ]
tak średnio...
41%
 41%  [ 33 ]
nie bo nie umiem
18%
 18%  [ 15 ]
nienawidze !!
3%
 3%  [ 3 ]
Wszystkich Głosów : 79

Autor Wiadomość
athine
Wstawiony
Wstawiony


Dołączył: 05 Cze 2007
Posty: 4437
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: okolice Częstochowy
Płeć: Kobieta

PostWysłany: 21:07:32 04-07-07    Temat postu:

ludki! proszę dodawajcie takie proste przepisy (ciasteczka się udały, szarlotkę mam zamiar zrobić jutro!)
one dają mi jakąkolwiek nadzieję, że nie wyjdzie ze mnie kucharka trująca rodzinę... proszę!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
justics
Komandos
Komandos


Dołączył: 05 Kwi 2007
Posty: 653
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Olkusz

PostWysłany: 0:15:07 06-07-07    Temat postu:

polecam ci przepis na:
kuleczki rafaello

Składniki:
20 dag masła
1 szklanka cukru pudru
2 jajka
20 dag wiórek kokosowych
2 opakowania herbatników (2x85g)
5 dag orzechów laskowych

Sposób przygotowania:
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, cały czas ucierając dodawać cukier puder i jajka. Na koniec do masy dodać wiórki kokosowe (około 5 łyżek wiórek odsypać) i wymieszać. Powstałą masę włożyć do lodówki na 1 godzinę.

Herbatniki pokruszyć, dodać do masy i wymieszać. Z masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, w środek każdej włożyć orzech laskowy. Każdą kuleczkę obtoczyć w wiórkach kokosowych (wcześniej odsypanych). Kuleczki schłodzić w lodówce.

Podane składniki wystarczą na około 50 kuleczek.

Smacznego.

osobiście je robiłam i bardzo polecam!a i smakuja prawie jak rafaello gdy zamiast orzecha laskowego do środka włożymy migdał .

To napewno ci się uda bo bez pieczenia
Powrót do góry
Zobacz profil autora
cezar82
Idol
Idol


Dołączył: 16 Lip 2006
Posty: 1479
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Ostrów Wielkopolski

PostWysłany: 17:40:06 18-07-07    Temat postu:

bardzo lubie gotowac
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Baron23
Komandos
Komandos


Dołączył: 02 Maj 2007
Posty: 741
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: UTAH

PostWysłany: 15:08:40 25-07-07    Temat postu:

Ja umiem zrobić:
jajecznicę
odgrzać pizzę
Moja specjalność to chińskie zupki<lol2>
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kasiamala
King kong
King kong


Dołączył: 12 Maj 2007
Posty: 2934
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/3
Skąd: Elk
Płeć: Kobieta

PostWysłany: 0:05:34 07-08-07    Temat postu:

tak średnio...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mania
Idol
Idol


Dołączył: 11 Lip 2006
Posty: 1987
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: 21:11:32 08-08-07    Temat postu:

Bardzo proste ciasto (i szybkie, i na czasie)
4 jajka
10 łyżek mąki pszennej (bardzo pełne, nie płaskie)
5 łyżek mąki ziemniaczanej (j.w.)
2 małe łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szkl. mleka
3/4 szklanki cukru (jeśli ktoś lubi bardzo słodkie ciasta to 1 szklankę)
1 kostka (250g) masła (lepsze) lub margaryny
ok 1/3 kg śliwek (najlepsze węgierki)
2 łyżki capuccino w proszku

Jakieś 2 godziny przed przygotowaniem ciasta wyjąć z lodówki wszystkie potrzebne składniki. Wyjąć ze śliwek pestki i pokrioć śliwki na połówki, a jeśli są duże to na ćwiartki. Zmieszać mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. W innym naczyniu utrzeć całe jajka cukier i masło (margarynę) (Robotem zajmuje to ok 6-8 min, nie przejmować się, jeśli jeszcze pozostaną małe grudki margaryny). Dodawać po trochu mąkę i dalej ucierać. Po dodaniu ok. połowy mąki zacząć dodawać mleko. Ucierać aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję (jest dość gęste, ale jeszcze płynne, jeśli będzie bardzo ciężko ucierać, bo wyjdzie za gęste, to dodać trochę więcej mleka). Porcja na małą foremkę (keksówkę) lub małą tortownicę. Wyłożyć 2/3 ciasta do foremki, ułożyć śliwki (jedna przy drugiej). Do pozostałej części ciasta dodać capuccino (nie jest to konieczne - jeśli ktoś nie lubi ciast kawowych, albo nie ma capuccino pod ręką, może po prostu użyć białego ciasta, lub dodać łyżkę przesianego kakao i 2 łyżki mleka) i wymieszać łyżką. Wyłożyć kawowe ciasto na śliwki. Piec ok. 75 min w temp 180 stopni C; sprawdzić patyczkiem. Gotowe i ostudzone można posypać cukrem pudrem. Jeszcze ciepłe można podawać z lodami waniliowymi
W ogóle można zmienić owoce oraz kolor i smak ciasta dodając np. zamiast mąki ziemniaczanej kisiel. [Np. wiśniowy kisiel i wisienki]
Można też je upiec bez owoców i przełożyć jakimś kremem

Na gorące dni bardzo słodki deser:
Składniki na 3 porcje (lub 2 duże ):
serek homogenizowany waniliowy (ok. 180-200g)
1 duży banan
żółta galaretka
galaretka w innym kolorze
ewentualnie jakieś owoce, biszkopty, rodzynki, orzechy ...

Przyrządzić żółtą galaretkę w szklance wrzątku. Ostudzić, aż zacznie się ścinać. W międzyczasie zmiksować banan z serkiem. Dodać tę galaretkę i natychmiast przelać do pucharków (miseczek, czy czegoś tam), wstawić do lodówki, żeby się ścięło - czas zależy od tego w jakim stanie była galaretka, czasem nawet nie trzeba bardziej schładzać i się zetnie. Przyrządzić drugą galaretkę wg przepisu na opakowaniu i zimną wylać na krem. Wstawić do lodówki, żeby galaretka zgęstniała. To podstawowa wersja. Można dodać do masy bananowej orzechy, albo rodzynki, co kto woli, można owoce do galaretki, itd..
Można potroić składniki na krem bananowy i na małej tortownicy ułożyć warstwę biszkoptów. Ułożyć na tym brzoskwinie z puszki, zalać masą bananową (użyć galaretki ananasowej). Na tym ułożyć ananasy z puszki w plasterkach i zalać to zieloną galaretką, poczekać aż się zetnie i zalać czerwoną galaretką. Można zbłysnąć, bo to baaaardzo łatwy deser a wygląda dość efektownie

Smacznego
Powrót do góry
Zobacz profil autora
scarlet1
Idol
Idol


Dołączył: 20 Lip 2007
Posty: 1461
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Tree Hill ;)

PostWysłany: 23:36:10 11-08-07    Temat postu:

a ja lubie gotować a jeszcze bardziej jeść
Powrót do góry
Zobacz profil autora
athine
Wstawiony
Wstawiony


Dołączył: 05 Cze 2007
Posty: 4437
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: okolice Częstochowy
Płeć: Kobieta

PostWysłany: 13:57:22 13-08-07    Temat postu:

dziękuję za przepisy :*

już spisuję do zeszytu
dzięki :*
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Notecreo
Arcymistrz
Arcymistrz


Dołączył: 13 Lip 2007
Posty: 24252
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: 14:22:19 13-08-07    Temat postu:

spod pod pizzę (pyszny i chrupiący)
15 g. drozdzy
pol kubka przegotowanej, ciepłej ale nie wrzącej wody
szklanka mąki
łyzeczka soli
oregano, bazylia
łyzeczka cukru

drożdże zasypujemy łyżeczką cukru i polewamy odrobiną wody, mieszamy. Odstawiamy na jakieś 5 minut. do drożdży dodajemy sół, bazylie i oregano. powoli dosypujemy mąki, wciąż mieszając. Wyjmujemy ciasto z miski na stolnice albo jakis blat, najpierw posypany mąką i zaczynamy ugniatać, dolewajac w razie potrzeby wodę i dodając mąkę aż zużyjemy ta ze szklanki. ugniatamy dopoki ciasto nie bedzie elastyczne i przestanie sie nam przylepiać do ręki. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem i dajemy mu 10 minut. Następnie wyjmujemy wyrosniete ciasto na posypana mąką stolnicę, robimy z niego kulke (mniej wiecej), rozpłaszczamy niecoi zaczynamy wałkować. podczas wałkowania ciasto przekładamy z jednej na druga stonę i staramy sie rozwałkowywac równomiernie we wszystkie stoony, zeby powstał nam placek o w miare okrągłym kształcie, nieco większy od formy. Forme smarujemy oliwą lub olejem i posypujemy odrobiną mąki. następnie ostrożnie przekładamy ciasto na formę i wylepiamy brzegi. wyłozone ciasto nakłuwamy kilka razy widelcem, dzieki czemu nie przywrze nam do formy i bedzie chrupiące. nakładamy sos i dodatki. wkładamy pizze do rozgrzanego piekarnika 180 stopni i pieczemy jakies 15-20 minut, oceniajac po brzegach i po serze, czy jest już gotowa. smacznego.


robiłam te ciasto juz wiele razy i zawsze wychodzi. Zazwyczaj podwajam składniki i robie od razu dwa spody, połowe ciasta zamrażam i potem juz tylko wystarczy rozwałkowac

jesli chcecie, moge potem podac przepis na pyszny sos do pizzy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
casaa
Mocno wstawiony
Mocno wstawiony


Dołączył: 07 Sty 2007
Posty: 5744
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/3
Skąd: B.A.

PostWysłany: 20:17:53 14-08-07    Temat postu:

dzięki za przepis na pewno wypróbuje jeślibyś mogła to chętnie pozanałabym Twój przepis na sos do pizzy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Notecreo
Arcymistrz
Arcymistrz


Dołączył: 13 Lip 2007
Posty: 24252
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: 0:47:24 16-08-07    Temat postu:

słodko - kwaśny sos (do pizzy i nie tylko)
puszka pomidorow
2 papryki (czerwona i żółta)
pół puszki ananasów
łyzeczka zaprawy cytrynowej
2 ząbki czosnku
1 nieduża cebula (pół dużej)
ostra papryka w proszku, albo papryczki chili
sól

przygotowanie
kroimy cebule, papryke, i 4 plasterki ananasa w kostkę. Rozgrzewamy na patelni olej i na malym ogniu smazymy pokrojone warzywa. W tym czasie kroimy czosnek. dodajemy na patelnie, mozemu rowniez dodac pocieta nozyczkami papryczke chili (kawalek długoci centymetra wystarczy). Otwieramy puszke z pomidorami i dodajemy do smazacych sie warzyw. dusimy na małym ogniu kilkanascie minut, az zrobia sie miekkie. dodajemy do smaku soli, ostrej papryki w proszku i zaprawy cytrynowej i chwilke smazymy. gotowy sos nakladamy na ciasto do pizzy, posypujemy serem i na wierzch ukladamy plasterki ananasa. Rownie dobrze smakuje z ryzem lub makaronem (najlepiej penne). Zycze smacznego
Powrót do góry
Zobacz profil autora
casaa
Mocno wstawiony
Mocno wstawiony


Dołączył: 07 Sty 2007
Posty: 5744
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/3
Skąd: B.A.

PostWysłany: 9:59:30 16-08-07    Temat postu:

mmm wyglada ciekawie na pewno wypróbuje dzięki
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kamil_Televisa
Wstawiony
Wstawiony


Dołączył: 01 Lip 2007
Posty: 4380
Przeczytał: 12 tematów

Ostrzeżeń: 2/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: 9:58:49 22-09-07    Temat postu:

Ja czasem lubie ugotowac sobie cos np: zupe warzywna!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Nevisse
Mistrz
Mistrz


Dołączył: 22 Lut 2007
Posty: 10719
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Tormenta ;)
Płeć: Kobieta

PostWysłany: 13:21:56 14-10-07    Temat postu:

Jak już się wezmę za coś to nawet mi wyjdzie

Szybkie kruche ciastka
Składniki:
1 kostka margaryny
3 jajka
ok. 1 kg mąki
2 łyżki smalcu
4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:
Ciasto zagnieść ze wszystkich składników. Rozwałkować, posmarować białkiem, posypać cukrem i cukrem waniliowym.
Piec według uznania

Przysmak brzoskwiniowy
Składniki:
opakowanie serka homogenizowanego
3-6 łyżeczek kompotu brzoskwiniowego
łyżeczka soku z cytryny
cukier
połówki brzoskwiń

Wykonanie:
Ser wymieszać z kompotem, sokiem z cytryny i cukrem. Rozłożyć na talerzu, lekko wygładzając powierzchnię. Na serze rozłożyć połówki brzoskwiń. Oziębić w lodówce.

Murzynek
Składniki:
1 margaryna
1 i 1/2 szklanki cukru
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao
1 olejek rumowy lub cytrynowy
1/2 szklanki wody
4 jajka

Wykonanie:
Margarynę, cukier, olejek utrzeć. Dodać żółtka i kakao, dosypać mąkę. Na koniec wlać ubitą pianę z białek i wodę.

SMACZNEGO !
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Notecreo
Arcymistrz
Arcymistrz


Dołączył: 13 Lip 2007
Posty: 24252
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: 13:33:35 22-10-07    Temat postu:

Ciasto cynamonowo- jabłkowe
idealne na jesienne chłody
składniki
4 jabłka
4 jaja
1 szkl cukru
1 cukier waniliowy
3/4 szkl oleju

2 szkl maki
1 łyzeczka cynamonu
1łyz. proszku do pieczenia
1 łyż. sody

4 jablka pokroic w kostke i odlozyc. Jaja, cukier i cueir waniliowy ubic na piane (mozna mikserem). dodac olej.
w misce wymieszac make z sodą, proszkiem do pieczenia i cynamonem. dodac mase i wymieszac. nastwpnie wrzucic do wszystkiego jablka i jeszcze azwymieszac. wylac ciaso a blache. piec w tempeaturze 180 stopni okolo godziny. (sprawdzac, czy juz gotowe). polac lukrem cyrynowym (sok z cytryny wymieszany z cukrem pudrem) Ciasto pyszne, kazdemu wychodzi
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Telenowele Strona Główna -> Kuchnia Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 7, 8, 9, 10, 11  Następny
Strona 8 z 11

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin